Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Oferty > Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Chleb pszenno-zytni z otrebami pszennymi i maslanka, chleb wiedenski.

W kuchni nadal pachnie- tym razem chlebem.

Dwie kromki po prawej to chleb pszenno-zytni z otrebami przennymi i maslanka(przepis z ksiazki "Brot & Brötchen" Helene Weinold-Leipold, wyd. Bassermann 2010, na dole koszyczka oraz bochenek z tylu to chleb wiedenski (przepis z bloga http://smakmojegodomu.blox.pl/html - serdecznie dziekuje autorce). Pierwszy smakuje nieco jak graham, drugi to chleb bialy zblizony do bulki. A smakuja oba. :)

Wszystkie w calosci zostaly "pozarte" przez dzieciaki w przedszkolu mojego syna. Dzis odbywa sie tzw. poranek zdrowego sniadania, na ktory to rodzice dostarczali wlasnorecznie wykonane produkty. Chlebkow juz nie ma, a w kuchni rosnie kolejny- wymyslu mojego wlasnego, pewnie sie podziele pomyslem, jak juz upieke. A tym czasem przepisy na chleby na powyzszym zdjeciu.

Chleb pszenno zytni z otrebami pszennymi i maslanka

400 g maki pszennej (typ 405)

50 g otreb pszennych

50 g maki zytniej (typ 1370)

1 kostka drozdzy swiezych (waga 12 g)

1 lyzka cukru

450 ml maslanki

1 lyzeczka soli

nieco mleka

Wymieszac w misce oba rodzaje maki i otreby. W srodku zrobic zaglebienie, wkruszyc tam drozdze, wsypac cukier. Maslanke ogrzac do letniej temperatury. Wlac polowe maslanki do zaglebienia, wymieszac i zrobic rozczyn. Odstawic do wyrosniecia przykrywajac sciereczka na 15 minut w cieple miejsce. Dodac pozostala maslanke i sol. Ugniesc reka ciasto, tak aby juz nie kleilo sie do reki. Odstawic ponownie do wyrosniecia na 40 minut. Ciasto wyjac z miski, ugniesc ponownie przez chwile, uformulowac podluzyn bochenek, ulozyc na balsze, odstawic do wyrosniecia na 25 minut w cieple miejsce.

Chleb posmarowac mlekiem, piec w piekarniku uprzednio nagrzanym do 225 °C ok. 30-40 minut.

Chleb wiedenski

Rozczyn

240 g wody

1 i 1/2 lyzki drozdzy suszonych

1 lyzka cukru

240 g cieplego mleka

326 g maki pszennej (typ 405)

Ciasto wlasciwe

1 lyzka soli

3 lyzki roztopionego masla

570-600 g maki pszennej (typ 405)

Glazura

1 jajko

1 lyzka mleka

3 lyzki ziaren sezamu

Do miskiw lac wode, mleko. Wsypac cukier, make i drozdze. Wymieszac. Odstawic pod przykryciem na ok. 1 godzine. Do rozczynu dodac sol, maslo, szklanke maki. Wyrabiac reka, dodawac make w miare wyrabiania, tak aby otrzymac elastyczne ciasto, ktore nie kleji sie do reki. Odtsawic do wyrosniecia w cieple miejsce na ok. godzine. Podzielic na 2 czesci. Uformulowac 2 bochenki. Odstawic do wyrosniecia na ok. 40 minut. Bochenki posmarowac glazura, posypac sezamem. Pierwsze 10 miut piec w temperaturze 220 °C, kolejne 25 minut w temperaturze 190°C.

wtorek, 23 listopada 2010, karto_flana

Komentarze
2010/11/23 15:19:07
Bardzo się cieszę, ze smakował:) piękny wyszedł:) Ja sama często go piekę w domu, bo go mó synek uwielbia:) pozdrawiam ciepło
-
2010/11/23 21:15:02
A ja na diecie... :/
-
2010/11/24 10:46:32
Piekny z pewnoscia jest zapach tego chleba, dziekuje za smakowite zdjecia, tylko ten kod przy wpisywaniu komentarza meczy, bo lzawia mi oczy, przeziebienie i mnie dopadlo.
Pozdrawiam serdecznie:)
-
2010/11/24 20:04:58
Jolanto, jeszcze raz dziekuje. Mpojemu smykowi ten chlebek tez smakowal :)

Flash- to chleba tez nie mozna na tej diecie?

Sad.- dzieki. Juz usunelam te kody. Pozdrawiam i Ciebie! :)