Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne rondel
Blog > Komentarze do wpisu
Brukselka zapiekana z pure ziemniaczanym.

Brukselka- typowo zimowe warzywo. Tyma razem jarska zapiekanka, ktora proponuje na obiad.

Dla 4 osob

750 g ziemniakow

sol

500 g brukselki

2 jablka

100 ml cieplego mleka

pieprz, mielona galka muszkatalowa

4 lyzki siekanych orzechow wloskich

8 listkow swiezej szalwi (z parapetu) ;)

100 g tartego drobno sera (parmezan, gruyere)

Ziemniaki obrac, pokroic w kostke, zalac woda, posolic, ugotowac przez ok. 25 minut. Brukselke oczyscic, naciac na czubku na krzyz (zapobiega gorzkiemu samkowi) ugotowac we wrzacej wodzie przez ok. 10 minut, odcedzic. Jablka obrac, pokroic w cwiartki, wydrazyc gniazda nasienne, pokroic w talarki. Ziemniuaki odcedzic, zalac mlekiem , ugniesc pure, doprawic do smaku sola, pieprzem i galka muszkatalowa. Wymieszac brukselke, jablka, orzeczy i szalwie. Ulozyc w naczyniu do zapiekania, przykryc warstwa pure ziemniaczanego. Posypac serem. Zapiekac w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C ok. 15 minut.

poniedziałek, 06 grudnia 2010, karto_flana

Polecane wpisy