Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne rondel
Blog > Komentarze do wpisu
Gulasz a´la Stroganof i pure z selera

Prawdziwy strogonof robi sie z najdelikatniejszej wolowiny- z fieleta. A to i ciezko dostepne i drogie... Dlatego to tutaj to niestety "podrobka" ;), choc jak podrobka nie smakuje ;) Nam smakowalo z pure z selera. Ciekawa odmiana dla pure ziemniaczanego.

Dla 4 osob:

3 cebule

1 kg miesa na gulasz wieprzowego

2 lyzki oleju

2 lyzeczki suszonego tymianku

sol, pieprz

250 ml bialego wina wytrawnego

1 lyzeczka bulionu instant

2 lyzeczki musztardy

250 g ogorkow konserwowych

150 g kwasnej smietany

1 lyzka maki

Cebule obrac, pokroic w cwiartki, pokroic w plasterki. Mieso pokroic w kostke. Olej ogrzac na patelni, podsmazyc na nim mieso na rumiano. Powinno byc dobrze wysmazone. Dodac cebule i tymianek. Smazyc mieszajac ok. 2-3 minuty. Doprawic do smaku sola i pieprzem. Dolac baile wino i 500 ml wody. Zagotowac. Wsypac builon, dodac musztarde i wymieszac. Dusic pod pryzkryciem ok. 1 1/2 godziny.

Ogorki pokroic w plasterki. Wymieszac smietane i make, dodac do gulaszu, wymieszac, gotowac ok. 5 minut, dodac ogorki i juz nie gotowac. Ogorki powinny zostac chrupiace. Ewentualnie doprawic do smaku.

Pure z selera.

Dla 4 osob:

200g ziemniakow

600 g selera (bulwa)

sol, pieprz, mielona galka muszkatalowa

1 lyzka kwasnej smietany

Ziemniaki i seler obrac, pokroic w kostke, Gotowac od miekkosci w posolonej wodzie, odcedzic. Dodac smietane, ugniesc pure. Doprawic do smaku sola, pieprzem i galka muszkatalowa.

niedziela, 05 grudnia 2010, karto_flana

Polecane wpisy

Komentarze
2010/12/05 21:22:36
Strogonowa to i ja robie z roznych gatunkow miesa z indyka nawet, ale to purre bardzo mi sie podoba, chyba wyprobuje :)
-
2010/12/06 15:30:40
Wildrose- zapraszam! :)
-
2010/12/11 22:12:33
Strogonoff dobra rzecz (ja robie z poledwicy, tez niezle wychodzi), ale to puree to mnie najbardziej zaciekawilo!
-
2010/12/13 09:25:44
Tak strogonow dobra rzecz asiu :) Pure tez fajne :)