Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne rondel
Blog > Komentarze do wpisu
Przemyskie kotlety w pieprzu i winie

Jeszcze jeden sposob na wolowine, ostrzegam- mocno pikantne! ;) Co jednak nie odbiera jej smaku.

Dla 8 osob:

3 lyzki ziarenek pieprzu (Moze byc kolorowy, choc ja uzylam czarnego i cytrynowego)

8 filetow z poledwicy wolowej

olej do smazenia

1 cebula

1 kieliszek wodki

1 kieliszek czerwonego wina wytranego

2 lyzki smietany cfreme fraiche

Pieprz utluc w mozdzierzu lub pokruszc w inny sposob dosc grubo.  Kotelty obtoczyc w pieprzu, usmazyc na oleju po 1 miniucie z kazdej strony. Kotlety przelozyc do rondla, na patelnie wlozyc posiekana cebule, podsmazyc, wylac wino i wodke. Zagotowac, zalac kotety. Dodac smietane, gotowac tak dlugo, w zaleznosci, od tego, czy kotlety maja byc krwiste czy wypieczone.

To przepis z mojego kulinarnego archiwum... Na razie spedzam malo czasu w kuchni, ale mam nadzieje, ze sie to zmieni.

Przepis z "Swiat Kobiety" 11/2010

¶roda, 02 lutego 2011, karto_flana

Polecane wpisy

Komentarze
2011/02/02 14:08:02
Za wołowin± niestety nie przepadam, ale pewnie wieprzownia smakowałaby w tej postaci równie smacznie:) pozdrawiam
-
2011/02/02 14:12:16
JA jestem z okolic przemyskiego, jednak nigdy nie jadłam takich. Faktem jest jednak, że moja rodzina ma lwowskie korzenie.
-
2011/02/02 20:29:25
Tak przyrzadzona wolowina zapowiada sie smakowicie:)
-
2011/02/04 19:46:54
Jolanta, wiec wyprobuj wieprzowine ;)

Aprespe- taki tytul byl w zrodle, z ktorego korzystalam.

Spotkania, tak, polecam :)