Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Oferty > Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Salatka z kopru wloskiego

Znanego tez jako fenkul :) Jeszcze jedna zielona propozycja na powitanie wiosny i na pozegnanie "Zielonej akcji", ktora wprawila mnie w dobry humor- dziekuje pinkcake, za jej zorganizowanie. Salatka doskonale pasuje do ryb z grilla, ryb z patelni, gotowanych... Ozywi tez np. zwykle parowki. :) Zapraszam!

Dla 5-6 osob:

1 bulwa kopru wloskiego (500 g)

500 g ogorkow salatkowych

6 lyzek octu winnego

2 szalotki

po 1,5 lyzki oleju i siekanego koperku

1 lyzka cukru

sol

Koper wloski umyc, posiekac, przelozyc do miski, ogorki obrac i pokroic w kostke, dodac do kopru. Szalotki oczyscic, posiekac, sparzyc na sicie, dodac do salatki i wymieszac. Doprawic sola do smaku. Z cukru, octu, koperku i oleju zrobic sos, ktorym zalac salatke. Wymieszac, odstawic do lodowki na conajmniej 15 minut, by skladniki sie "przegryzyly"

Przepis z: "Nowa Kuchnia Polska" Gazety Wyborczej- "Spotkanie zielone" Nr. 15, 22 czerwca 2006 r.

poniedziałek, 21 marca 2011, karto_flana