Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Zaproszenie do weekendowej piekarni #110- moje propozycje

Tak, tak dzisiaj weekendowa piekarnia z wizyta u karto_flanej na Kartoflanym polu :) Witajcie serdecznie- pachnie u mnie chlebem i buleczkami, zapraszam was jako gospodyni do upieczenia jednej z 2 propozycji lub obu. Korzystalam z moich niemieckich ksiazek kucharskich. Niepatriotycznie uwazam, ze chleb w Niemczech jest lepszy niz w Polsce ;) A przynajmniej tak samo dobry. Ale moze to sami ocenicie?

Propozycja nr 1 z ksiazki Helene Weinold-Leipold "Brot und Brötchen" (z moimi niewielkimi zmianami)

                          

                          Mischbrot- Chleb mieszany pszenno-zytni

 

Skladniki na 1 chleb o wadze ok. 1,5 kg:

600 g maki pszennej (typ 550)

400 g maki zytniej (typ 997)- uzupelnienie: w Polsce bedzie to raczej typ 720.

2 lyzki soli

400 ml wrzatku

1 paczka suszonych drozdzy

1 lyzeczka cukru

100ml letniej wody

300 g zakwasu zytniego o temperaturze pokojowej

2 lyzeczki oleju

Glazura do smarowania bochenka:

200 ml wody

1 lyzeczka maki ziemniaczanej.

Wymieszac w misce oba rodzaje maki, sol i cukier. Powoli dodac wrzatek mieszajac. Odstawic do ostudzenia. Drozdze rozpuscic w letniej wodzie. Dodac do maki, dodac tez zakwas. Ciasto wyrabiac recznie ok. 10-15 minut. Wylozyc do naoliwionej miski i posmarowac na wierzchu cienko olejem. Miske przykryc folia spozywcza i odstawic na co najmniej 12 godzin.

Ciasto ponownie zagniesc przez ok. 10 minut. Ewentualnie dodac maki, uformulowac kule, przelozyc do naoliwionej miski, posmarowac na wierzchu cienko olejem i odstawic pod przykryciem do wyrosniecia w cieplym miejscu na ok. 1 godzine. Ponownie krotko zagniesc i uformulowac okragly bochenek, ktory ulozyc na blasze do pieczenia i odstawic do wyrosniecia pod przykryciem na 1 godzine.

Piekarnik nagrzac do temperatury 250 °C. Na dolna polke wstawic zaroodporna lub blaszana miske wypelniona woda. Bochenek wygladzic wilgotnymi rekami i wstawic na srodkowa polke do piekarnika. Po 10 minutach zmniejszyc temperature do 200 °C. Piec kolejne 50 minut. Pod koniec pieczenia chleb posmarowac krochmalem, co daje ladna glazure :)

Chleb jest pyszny :)

                          

 

                        

 Propozycja nr 2 z ksiazki "Lieblingsrezepte der Landfrauen"

               Walnussbrötchen- Pelnoziarniste buleczki pszenne z orzechami wloskimi

Skladniki na 4 buleczki.

65 g orzechow wloskich bez lupin

165 g maki pszennej z pelnego przemialu

10 g swiezych drozdzy

1/4 lyzeczki brazowego cukru

50 ml letniego mleka

2 lyzeczki oleju z orzechow wloskich

1/2 lyzeczki soli

1 zoltko

Odlozyc 4 polowki orzechow do przystrojenia bulek, pozostale rozdrobnic w mozdzierzu lub zetrzec na drobnej tarce. Make wsypac do miseczki, w srodku zrobic zaglebienie, do ktorego wkruszyc drozdze. Dodac cukier i nieco mleka, wymieszac. Odstawic w cieple miejsce na 10 minut. Nastepnie dodac pozostale mleko, 50 ml letniej wody, olej, sol i zmielone orzechy. Zagniesc ciasto i wyrabiac ok. 10 minut. Odstawic do wyrosniecia na 1 godzine.

Ponownie zagniesc, podzielic na 4 czesci, z ktorych uformulowac bulki. Ukladac na blasze wylozonej papierem do pieczenia. Bulki naciac nozem na krzyz. Zoltko wymieszac z 1 lyzka wody, mieszanina posmarowac bulki. Do srodka kazdej bulki wlozyc polowke orzecha wloskiego.

Piec w temperaturze 200°C ok. 20 minut.

Zycze wam udanego pieczenia i smacznego!

środa, 16 marca 2011, karto_flana

Polecane wpisy

Komentarze
2011/03/16 08:05:07
powiem tak, propozycje co najmniej świetne i zamierzam się przyłączyć:) pozdrawiam ciepło
-
2011/03/16 09:58:08
Jeszcze niegdy nei brałam udziału w weekendowej piekarni, ale chyba się przyłącze - ostatnio z zapałem piekę chleby, ale zakwasu niestety nie mam - ale bułeczki z orzechami włoskimi są bardzo interesujące:)
-
2011/03/16 11:34:49
Świetne i pewnie nieznane szerszemu gronu propozycje, a ja takie najbardziej lubię. Nasze się robi.
-
2011/03/16 12:48:07
Oj ten pierwszy jest cudowny !
Nie wiem, czy u nas jest dostępna mąka żytnia 997, ale chyba nie będzie wielkiej różnicy przy użyciu 720. Będę piekła :)
-
2011/03/16 14:20:44
Podobają mi się Twoje propozycje:)
-
2011/03/16 16:37:11
Fajne propozycje.Wreszcie z nowych przepisów.jeżeli tylko mi się uda,chętnie dołączę.
W Niemczech są inne typy mąki i warto by było podać polskie zamienniki.
Pozdrawiam!

kuchennymidrzwiami.blogspot.com/
-
2011/03/16 20:27:13
Pozdrawiam Jolu i zapraszam do pieczenia :)

Skawola- zapraszam, bede sie cieszyc, jak sie zdecydujesz :)
-
2011/03/16 20:28:40
Narzeczona- dzieki. Pochwala z Twoich ust to nie byle co ;)

Etrala- Mysle ze 770 jest ok. Sprawdzialm roznice po sugestii Anny.
-
2011/03/16 20:30:14
wiosenko- dzieki :)

Anno- dziekuje za zwrocenie uwagi, nie zdawalam sobie sprawy z tych roznic, dopisalam moja sugestie po sprawdzeniu typow maki polskich i niemeickich. Zapraszam do pieczenia! :)
-
2011/03/16 22:22:39
Cudne te buleczki! Wprosilabym sie bez pytania na nie;-)
Ja mysle o kupnie maszyny do pieczenia chleba. Bo za pieczenie od podstaw to sie nie biore.
-
2011/03/18 11:52:54
Niestety mój chleb pękł naokoło i to na naprawdę niezłą głębokość:( ...następnym razem natnę go po wierzchu. Jaki jest w smaku nie wiem, bo jeszcze w piecu siedzi ...ale przyznam szczerze, że miałam z ciastem troszkę problemów:) pozdrawiam ciepło....a chlebkowi nie przepuszczę, zrobię go po raz kolejny:)
-
2011/03/18 20:19:30
Agatko- taka maszyna fajna sprawa :)

Jola- ciekawa jestem tych pryzgod. Ja nie nacinalam, nie peknal... Ciekaw ajestem tze, jak smakuje.
-
2011/03/18 22:07:55
Nieziemsko Kartoflana nieziemsko:) - tak właśnie smakuje:) ...być może zbyt długo mi rósł, ale akurat Olinka usypiałam....a może powinnam naciąć:) nieważne, uzyskałam świetnego "grzybka" (tak mi sie jakoś skojarzył), ale smak ten grzybek ma doskonały....a nasz Olinek spałaszował całą wielką (naprawdę wielką) kromkę ze środka na kolację...no a to naprawdę świadczy o tym, ze jest pyszny:)
-
2011/03/18 22:27:12
Jolu- grzybek? Moze byc grzybek :) Moj synus tez zaraz jeszcze ciepla ogromna przylepe spalszowal :) Nie ma to jak domowy chleb :)
-
2011/03/19 17:06:46
a to moja Pieczarka:) będę go piekła jeszcze nie raz:)
smakmojegodomu.blox.pl/2011/03/Mischbrot-czyli-WP110.html
Buziak i dziękuję za przepis
-
2011/03/20 23:15:58
Bułeczki upiekłam i były na prawdę pyszne i bardzo przyjemnie się z nimi pracowało:)Pozdrawiam:)
-
2011/03/21 20:49:12
Jolu, skawola- ciesze, sie, ze wam moje propozycje przypadly do gustu :)