Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Zupa koperkowa polska

Najprostsza pod sloncem klasyka, ktora kojarzy mi sie z latem i samorozsiewajacym sie w moim ogrodku koperkiem.:) I tym razem nie zwiodl i mozna go znalesc pomiedzy redlinami z kartoflami ;) Oraz w tej prostej i smacznej zupie ;)

Dla 4 osob:

2 peczki koperku

1,5 l bulionu drobiowego

ziemniaki lub makaron typu muszelki w zaleznosci od wlasnych preferencji (ja robilam oczywiscie z kartoflami- juz mozna je podbierac z wlasnego ogrodka :) )

4 parowki, lub inne kielbaski

pol szklanki smietany kwasnej 30%

2 lyzki maki

pieprz

Ziemniaki obrac i pokroic w kostke. Wrzucic do goracego bulionu i gotowac, az beda miekkie. Wowczas wrzucic drobno posiekany 1 peczek koperku oraz pokrojone w krazki kielbaski, zagotowac. odstawic z ognia. Smietane rozetrzec maka i kilkoma lyzkami zupy, wlac do zupy, doprawic do smaku odrobina pieprzu. Jesli podajemy z makaronem, to makaron, uprzednio ugotowany, dodajemy na koniec. Posiekac drugi peczek koperku i posypac na talerze bezposrednio przed podaniem.

Dolaczam do akcji:

Trzeci Letni Festiwal Zupy

czwartek, 21 lipca 2011, karto_flana
Tagi: zupa koperek

Polecane wpisy

  • Leberknödel

    Mam pewne klopoty z przetlumaczeniem nazwy tego dania. W zasadzie to dodatek do dań. Pulpety z... watrobki podawane, tutaj w Bawarii, w rosole. Dla 4 osób: 200

  • Chłodnik polski

    W sam raz na upały :) Pyszny z młodymi kartofelkami, a nawet z chlebem :) Dla 4 osób: 200 g czerwonych buraków 200 ml wody spod kiszonych ogórków ok. 1l kwaśnej

  • Finska zupa jarzynowa- Kesäkeitto

    Cos z Finlandii na rozgrzewke w chlodne dni. Dla 4 osob: 200 g kartofli 1 cebula 2 marchewki 700 g mrozonego kalfiora sol, bialy pieprz mielony 50 g mrozonego s

  • Zupa ze świeżych pomidorów

    [1 porcja] - 2 dojrzałe pomidory, 1 szklanka wody, łyżeczka masła, kilka gałązek natki pietruszki, 2 łyżki mleka, sól, pieprz, posiekany koperek. Do wrzącej wod

  • Zupa samo zdrowie (77 kcal)

    Dawno zupy nie jadłam, a uwielbiam je, więc postanowiłam znów przeglądnąć starą książkę po babci. Znalazłam tam zupę koperkową, zrezygnowałam tylko z "kostki pr

Komentarze
2011/07/21 20:08:21
zrobię!!! jutro:))
-
2011/07/21 20:34:29
bo koperkowa jest boska...ja robię bez mięska ale lubię tak samo:)pozdrawiam!!!
-
2011/07/21 21:05:39
lubię-
-
2011/07/21 21:48:30
Nie znalam tej zupy a prosta i z przepisu czuc, ze smaczna :)
-
2011/07/22 00:55:18
pyszna ,przepyszna uwielbiana moja zupka ,zawsze czekam na sezon koperkowy a na zimę koperek mrożę żeby trochę lata mieć dłużej:)
-
2011/07/22 18:55:32
Bardzo lubię koperkową :) Jeszcze jej nie robiłam w tym roku. Muszę nadrobić ;)
-
2011/07/25 11:28:46
satine- smacznego :)

trzcinko, dorotko- moja ulubiona letnia zupa :)
-
2011/07/25 11:30:08
wildrose- naparwde dobra, zachecam do sprobowania. :)

Kasiu- swietny pomysl z zamrazaniem, pewnie tze sprobuje. Dzieki :)

Mopsie- no trzeba nadrobic :)
-
2011/07/27 11:33:03
Ja też lubię taką koperkową, ale mam silną opozycję męską w domu odnośnie koperku w ogóle.
Pozdrawiam
-
2011/07/27 13:51:04
pelu- na szczescie meska frakcja w moim domu nie ma zastrzezen co do koperku :)