Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Oferty > Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Zupa z mlodej kapusty

Polski "specjal" wyjatkowo smakowity, gdy latem kapusta jest mloda i krucha :) Zupa jest sycaca, jak jednogarnkowy obiad.

Dla 4 osob:

1 glowka mlodej kapusty

5-7 nieduzych kartofli

1-2 marchewki

2 lyzki masla

3 cebulki dymki

1 l bulionu z drobiu

100 g wedzonego boczku

1 lyzeczka soku z cytryny

szczypta mielonego kminku

sol, pieprz

1 peczek koperku

Kapuste oczyscic z wierzchnich lisci, umyc i drobno poszatkowac. Ziemniaki i marchew obrac, umyc, pokroic w kostke. W rondlu na lyzce masla podsmazyc prze ok. 3 minuty marchewke wraz z ziemniakami, dodac posiekana dymke i kapuste, smazyc przez chwile, wlac goracy bulion. Na pozostalym masle zrumienic pokrojony boczek, dodac do zupy, gotowac na malym ogniu ok. 15 minut. Przyprawic sokiem z cytryny, kminkiem, sola i pieprzem. Na koniec dodac posiekany koperek.

Przepis znaleziony w czerwcowym numerze miesiecznika "Naj. Magazyn".

Dopisany do akcji:

Trzeci Letni Festiwal Zupy

czwartek, 25 sierpnia 2011, karto_flana
Tagi: kapusta zupa

Komentarze
2011/08/25 14:14:57
fajna zupka :)
-
2011/08/25 14:41:51
Lubimy młodą kapustę, robimy ją sobie w takim jakby sosie i jest trochę gęściejsza niż zupa. Jednak najbardziej to lubię surowego głąba. :)
-
2011/08/26 22:52:11
My jeszcze wkrajamy sparzone i obrane pomidorki :D Rozgotowują się i dają kwaskowy smaczek :)
-
2011/08/30 16:24:22
Chantel- dzieki :)

Pluskotko- mloda akpusta tez jest pyszna :)

Asiu- na pewno wyprobuje te wersje, dzieki :)