Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Babka a`la lody ksiecia Puecklera

Lody te wygladaj tak:

 

Mysle, ze nasze zaskoczenie jest spore- moje pryznajmniej takie bylo- bo nigdy bym nie przypuszczala, ze taka zwykla lodowa kanapka, sandwich (oj- Lord Sandwich to kolejna postac  w historii jedzenia ;) ) swoje pochodzenie zawdziecza ksiazecej jegomosci. Poczatkowo lody te wygladaly tak:

"Nazwa deseru pochodzi od imienia Hermana Ludwiga Heinricha księcia von Pückler na Muskau (1785-1871). Miejscowość Bad Muskau z zamkiem księcia nad jeziorem leży w dolinie Nysy Łużyckiej i już w latach dwudziestych i trzydziestych XIX stulecia słynęła ze znakomitego piwa (Muskauer Bier) warzonego przez bawarskich piwowarów z użyciem metody dolnej fermentacji, które trafiało także do Wrocławia ciesząc się olbrzymim uznaniem nie tylko wśród znawców piwa.

Książę Pückler słynął w całej Europie z zamiłowania do zakładania i projektowania parków i ogrodów. W 1811 r. zainwestował cały swój majątek pochodzący ze spadku wraz z majątkiem żony w park w rodowej posiadłości. Jego pasja ogrodowa szła tak daleko, iż dla pieniędzy rozwiódł się w zgodzie z pierwszą żoną po to tylko, by majątek drugiej zainwestować w park…Nie mniej znane i podziwiane było jego znawstwo kulinarne. Dość powiedzieć, iż był gościem większości domów panujących ówczesnej Europy, uchodząc wszędzie za smakosza i miłośnika wykwintnej kuchni.

Książęcy specjał to porcja trzech lodów – czekoladowych, truskawkowych i waniliowych – ułożonych jedne na drugich, a całość przyozdobiona bitą śmietaną w towarzystwie truskawek i migdałów polanych słodkim truskawkowym sosem."

www.smakiwroclawia.pl

Jesli mielibyscie okazje odwiedzic Bad Muskau to zachecam tez do zwiedzenia przepieknego parku ksiecia Pücklera.

 www.spiegel.de

A tutaj swobodna wariacja na temat slynnych lodow- bardzo dobre ucierane piaskowe ciasto w trzech smakach :)

Na forme babkowa o objetosci 2-2,5 l:

6 jajek

450 g maki

300 g cukru

300 g masla lub margaryny do pieczenia

10 lyzek mleka

3 lyzki kakao

100 g mrozonych truskawek (w sezonie mozna wziac swieze)

1 bialko

1 aromat waniliowy

1 bopakowanie proszku do pieczenia

175 g cukru pudru

Truskawki rozmrozic, przecisnac lekko przez sito, sok zachowac a pozostale truskawki zmiksowac blenderem. Foremke natluscic i wysypac maka. Utrzec cukier, cukier waniliowy i maslo na puszysta mase. Make wymieszac z proszkiem do pieczenia. Do maslanej masy powoli dodawac naprzemian po jednym jajku i make z proszkiem dokladnie ucierajac. Ciasto podzielilic na 3 czesci. Do pierwszej dodac kakao i 5 lyzek mleka, wymieszac i wylozyc na dno formy. Do drugiej wlozyc truskawki, wymieszac i wylozyc na warstwe kakaowa. Do trzeciej dolozyc zapach waniliowy i 5 lyzek mleka, wymieszac i przelozyc do formy na warstwe truskawkowa. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 175°C ok. godzine.

Z bialka, soku z truskaweki i cukru pudru zrobic lukier i polac nim ciasto.  

 

 

 Przepis uczestniczy w akcji:

Historia na talerzu

 

piątek, 04 listopada 2011, karto_flana

Polecane wpisy