Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Oferty > Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Salatka Cesar (Caesars Salad)

Jedna z najbardziej znanych salatek na swiecie :) Jej nazwa jednak nie pochodzi od Juliusza Cezara. Ta slynna amerykanska salatka powstala w latach 20stych ubieglego wieku i szczegolna popularnoscia cieszyla sie w czasach prohibicji! ;) Jej autorem jest wloski emigrant Cesare Cardini i to od jego imienia wziela nazwe salatka. Byl on wlascicielem restauracji Caesars Place w Tijuana w Meksyku. Miejscowosc ta lezy blisko granicy z USA i owych latach czesto bywali tam Amerykanie ze wzgledu na legalny dostep do alkoholu ;) W dniu 4 lipca 1924 restauracja byla szczegolnie oblegana-jest to swieto narodowe USA i dzien wolny od pracy. Szef kuchni podobno z braku innych skladnikow, a wystarczajacej ilosc salaty wymyslil te wlasnie salatke.

W 1930 r. szef restauracji przeprowadzil sie do USA i otworzyl Hotel Caesars. Bylo to ulubione miejsce holywoodzkich gwiazd- Clarka Gable czy Jean Harlow. Lubili rowniez oczywiscie te slynna salatke. :)

Jak kazdy klasyk salatka doczekala sie roznych wariacji. Pewnymi skladnikami sa na pewno salata rzymska, grzanki i parmezan oraz specjalny sos vinaigrette.

Oto moj przepis na Salatke Cesar

Dla 4 osob:

2 glowki salaty rzymskiej

pol glowki salaty radiccio

60 g parmezanu

1 zabek czosnku

2 zoltka

1 lyzeczka ostrej musztardy

1 lyzeczka algodnej musztardy

1 lyzka soku z cytryny

2 lyzki octu z bialego wina

100 ml bulionu

8 lyzek oliwy z oliwek

4 szczypty cukru, solo, pieprz

100 g chleba tostowego

2 lyzki oleju

Salate oczyscic, umyc i osuszyc. Parmezan zetrzec na platki nozem do sera.

Czosnek przepuscic przez praske. Zmiksowac bulion, zoltka, musztarde, sok z cytryny i ocet. Na koniec dodac olej z oliwy. Przyprawic do smaku cukrem, sola i pieprzem.

Chleb pokroic w kostke i usmazyc na oleju na rumiano.

Nalozyc porcje salaty do salaterek, posypac parmezanem i jeszcze cieplymi grzankami i polac sosem.

Przepis dodaje do akcji: 

Historia na talerzu

Przepis z moimi zmianami z "Maxi" luty 2010.

środa, 07 grudnia 2011, karto_flana

Komentarze
2011/12/07 19:47:19
nie miałam okazji jeszcze jeść, będę musiała spróbować:)
-
2011/12/07 22:03:32
Bardzo smakowite danie!
-
2011/12/08 10:24:16
dusiowaa, mikimama- zachecam do skosztowania :)