Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Wielkanocny baranek z ciasta ucieranego

Wczoraj starsza pociecha wrocila z rewelacyjna nowina z przedszkola: Mama, w przedszkolu pieklismy baranka, chce takiego samego! Oczywiscie zaskoczona bylam i pieczenie przesunelam na dzis. Przede wszystkim musialam poszukac foremki, bo w koncu nie uzywam jej na codzien. Baranek wyszedl przepyszny, a malec zazyczyl sobie na wierzch mak, tak wiec na lukier posypalismy sporo maku i mamy teraz "Czarnego barana" :) Mamy? Juz prawie nic nie zostalo- trzeba piec jak nic drugiego :) Baran byl mocno baranio uparty i nie pozwolil sobie "ciachnac" zbyt ladnych zdjec ;) Mimo to: Polecam wam!

 

Na foremke o pojemosci 0,7 l:

2 jajka

1 lyzka rumu

60 g maki pszennej

60 g maki ziemniaczanej

60 g mielonych orzechow (wzielam mielone migdaly)

100 g masla

100 g cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

szczypta soli

1 i 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia

Miekkie maslo utrzec na puszysta mase z cukrem, sola i cukrem pudrem. Dodac jajka i ucierajac dalej dodac rum oraz make pszenna, ziemniaczana i mielone orzechy, oraz proszek do pieczenia wymieszane ze soba. Przelozyc do wysmarowanej maslem foremki. Piec ok. 40 minut w temperaturze 175°C (z termoobiegiem- 160°C)

Polukrowac, posypac cukrem pudrem, oblac polewa itp.

Przepis dodaje do akcji:

 

Embed_8yoq9o3hmpxd3odgtrw87y5mgcmecqzz
środa, 28 marca 2012, karto_flana
Tagi: ciasto

Polecane wpisy

Komentarze
2012/03/28 15:27:10
Ale piękny!!!:) No ja się wcale nie dziwię, że został szybko zjedzony:) My z Wiki też byśmy go chętnie zjadły:) Następny dla nas:)
-
2012/03/28 17:46:15
śliczny pięknie by wyglądał na wielkanocnym stole
-
2012/03/30 11:13:20
ABCmojejkuchni- zachecam do zrobienia :)

Dusiowaa-dzieki!