Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Oferty > Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Piers indyka z nadzieniem chlebowym

Niedzielny obiad- smakowal domowym panom :)

Dla 4 osob:

1 kg piersi z indyka

2 kromki chleba tostowego

150 ml mleka

1 peczek pietruszki

1 zabek czosnku

1 szalotka

1 jajko

100 ml bialego wina wytrawnego

200 ml bulionu drobiowego

sol, pieprz

2 lyzki oleju

Piers z indyka nakroic w srodku tworzac "kieszen". Posolic i popieprzyc rowniez wewnatrz. Chleb pokroic w kostke, zalac goracym mlekiem. Odstawic. Pietruszke posiekac. Szalotke i czosnek drobno posiekac. Podsmazyc na oleju. Dodac pietruszke. Wystudzic, dodac wraz jajkiem do odcisnietego chleba. Wymieszac. Nadzienie doprawic do smaku. Nadzienie wlozyc do pryzgotowanej w piersi indyka "kieszonki" Zamknac za pomoca wykalaczek lub szpadek. Pieczen podsmazyc ze wszytskich stron na goracym oleju, ulozyc w brytfannie, podlac winem i bulionem. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C (z termoobiegiem- 160°C) podlewajac czesto goracym sosem ok. 60-75 minut. Poniewaz sos wyparowal prawie calkowicie polecam do tego dania np. bialy sos cebulowy i makaron.

Przepis uczestniczy w akcji:

Embed_pcumkefuyoggl13ioq9vn3y4hm6q9gzz

Przepis na podstawie: "Lisa. Kochen und Backen" nr 2/2012.

niedziela, 24 czerwca 2012, karto_flana
Tagi: indyk pieczen

Komentarze
2012/06/25 13:49:22
bardzo fajny pomysł :)
-
2012/06/27 14:44:06
Dzieki oliwku :)