Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne rondel
Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto marchewkowe z orzechami wloskimi

Znowu robilo furore i znowu udalo mi sie zrobic tylko zdjecia w calosci ;) Zapewniam was, ze niezwykle smakowite :)

Na balche o wymiarach: 40X30 cm:

500 g marchewki

10 jajek

600 g cukru

2 male fiolki oromatu pomaranczowego

250 g maki

2 lyzeczki proszku do pieczenia

500 g siekanych orzechow wloskich

polewa czekoladowa

Marchewki oczyscic, obrac, zetrzec na tarce o drobnych oczkach na wiorki. Zoltka oddzielic od bialek. Bialka ubic wraz z 300 g cukru na sztywna piane- cukier wspujemy stopniowo. Zoltka ubic z 300 g cukru na puszysta mase. Dodac aromat pomaranczowy. Make wymieszac z proszkiem do pieczenia i dodac do amsy jajecznej, ubijac mikserem, dodac marchewke i orzechy. Na koniec wylozyc biane z bialek i lekko wymieszac. Przelozyc do wylozonej papierem do pieczenia blachy. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C (z termoobiegiem- 180°C) ok. 45-50 minut na zloty kolor. Po przestygnieciu polac polewa czekoladowa. Ciasto mozna tez upiec w formie o polowe mniejszej 20X30 cm i zmiejszyc skladniki o polowe.

 

Przepis dodaje do akcji:

Przepis z: "Lisa. Kochen & Backen" nr 12/2011

poniedziałek, 16 lipca 2012, karto_flana

Polecane wpisy

Komentarze
2012/07/17 20:09:23
marchewkowe uwielbiam :)
-
2012/07/18 09:45:38
Chantel- nie tylko ty :))
-
2012/07/18 22:39:42
Jak tylko mój syn przestanie być noworodkiem i będę mogła poluzować dietę, na pewno to upiekę i zjem. W cało¶ci :)