Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne rondel
Blog > Komentarze do wpisu
Zupa dyniowa z imbirem

Bardzo prosta i bardzo smaczna. Dodatek imbiru rozgrzeje w chlodne jesienne dni. Juz coraz szybciej zapada zmrok...

Dla 4 osob:

200 g marchwi

500 g dyni (np. Hokkaido)

kawalek korzenia imbiru wielkosci orzecha wloskiego

1 cebula

2 lyzki masla

1 lyzka przyprawy curry

900 ml bulionu warzywnego

sol, pieprz

przyprawa maggi w plynie

Marchew obrac i pokroic w krazki, dynie obrac, wyjac gniazda nasienne i pokroic w kostke. Cebule obrac i posiekac, imbir obrac i posiekac. Na rozgrzanym masle podsmazyc cebule i imbir. Dodac marchew i dynie oraz posypac curry. Podsmazyc przez chwile mieszajac. Zalac bulionem, gotowac okolo 20 minut, nastepnie zmiksowac blenderem. Doprawic do smaka sola pieprzem i maggi. Mozna podawac ze smietana.

Przepis z moimi zmianamin na podstawie przepisu z: "Lisa.Kochen und Backen" Nr 11/2012

Prtzepis dodaje do akcji Festiwal Dyni.

dynie_banner2012

poniedziałek, 22 października 2012, karto_flana
Tagi: zupa dynia

Polecane wpisy