Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Sernik czekoladowo-cytrynowy

Jakis czas temu trwala faza u nas w domu na serniki. Najlepiej czekoladowe. Ten przepis mialam zamiescic juz daaaawno temu... Ale cos sie odwlecze to nie uciecze. Przepis pojawi sie zatem dzisiaj. Polaczenie cytryny i czekolady moze sie wydac nieco niewydarzone, jednak jesli sprobujecie to sie wam zapewne spodoba :) Moze skorzystacie z przepisu w Swieta?

Na forme o srednicy 28 cm:

Ciasto:

1 opakowanie cukru waniliowego

125 g maki

100 g mielonych migdalow

150 g masla

75 g cukru

szczypta soli

Masa serowa:

1 cytryna

750 g twarogu zmielonego (z kubelka)

4 jajka

2 zoltka

200 g smietany kremowej

200 g cukru

1 budyn czekoladowy

1 budyn cytrynowy

Skladniki  na ciasto zagniesc i uformowac kule, owinac folia spozywcza i przelozyc do lodowki na conajmniej 30 minut. Ciasto rozwalkowac na srednice ok. 5 cm wieksza niz foremka, przelozyc do natluszczonej foremki, wyciagajac na brzegach. Otrzec skorke z cytryny, a sok wycisnac.  Twarog wymieszac z jajkami, zoltkami, smietanka, sokiem i skorka z cytryny. Dodac proszek budyniowy i cukier, dokladnie wymieszac. Mase serowa wylac na przygotowany spod. Sernik wstawic do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180°C (z termoobiegiem- 160°C) ok. 70 minut.

Przepis dodaje do akcji:

Sezon na cytrusy     

Przepis z moimi zmianami na podstawie: "Meine Familie und Ich Books. Lieblingskuchen. Backvergnügen für jede Gelegenheit" nr 5/2012

sobota, 08 grudnia 2012, karto_flana

Polecane wpisy