Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne rondel
Blog > Komentarze do wpisu
Weekendowa cukiernia styczen 2013- Salzburger Nockerln (Suflet z Salzburga)

Witaj nowy roku! Zycze wam wszystkim samych pysznosci w nowym roku! I wszystkiego dobrego. A zeby pysznie bylo to zaczynamy pysznym Sufletem z Salzburga- Salzburger Nockerln, ktory jest moja propozycja do Weekendowej Cukiernii w styczniu.

Skladniki dla 4 osob:
Po 250 g czerwonych porzeczek, jagod i truskawek- moga byc mrozone
150 g cukru (ok. 6 lyzek)
100 ml soku wisniowego
10 bialek
6 zoltek
6 lyzek maki
1 lyzka cukru pudru
Owoce zasypac 1 lyzka cukru i zalac sokiem, zagatowac. Gotowac jeszcze przez 5-10 minut.
Bialka ubic na sztywno dodajac szczypte cukru i wsypujac powoli 6 lyzek cukru. Piekarnik ogrzac do 200 °C (z termoobiegiem-180°C). Zoltka ubic, wymieszac z maka. Wylozyc na nie ubite bialka i lekko wymieszac.
Przelozyc do natluszczonej formy i uformowac 3-4 "gory". Piec ok. 12-15 minut na rumiano. Przed podaniem opruszyc cukrem pudrem. Podawac z sosem z owocow. Jeden z wariantow przewiduje ulozenie sosu na dnie naczynia do zapiekania a na nim ulozenie sufletu- mozecie sprobowac i tak.

Przepis na styczniowa cukiernie- skojarzyl mi sie z urlopem w gorach ;) Sama jadlam kiedys to danie w okolicach Salzburga. Zycze wam snieznego stycznia ;)

 

Zdjecie ze strony jednego z hoteli w Salzburgu- gdzies zapodzialam dokladne dane.

Weekendowa Cukiernia Grudzień

wtorek, 01 stycznia 2013, karto_flana
Tagi: suflet deser

Polecane wpisy

Komentarze
2013/01/01 11:25:58
Szkoda, że nie pokazałaś, jak Tobie wychodzi taki suflecik:-(. Dużo dobrego w 2013!
-
2013/01/01 12:04:16
ojej wygląda skomplikowanie :)
-
2013/01/01 14:30:54
Wygląda przepysznie i bardzo wykwintnie :)
-
2013/01/01 22:31:48
Droczilka- pokaze na pewno. zgodnie z Wc zrobie w styczniu- teraz tylko chcialam pokazac zaintresowanym jak ten suflet powinien wygladac ;) dzieki za zyczenia

Siankoo- mam andzieje, ze tylko tak wyglada. ;)
-
2013/01/01 22:33:28
Lovlykate :) Naprawde sie niezle prezentuje :)
-
2013/01/02 08:40:27
Alez to fantazyjnie wyglada! Szczescia i duzo wspanialych smakow w Nowym Roku!
-
2013/01/03 22:27:03
Szczesliwego Nowego Roku 2013!:)
-
2013/01/04 20:28:55
Agatka, Agnieszka dziekuje za zyczenia! Wam tez wszystkiego dobrego w Nowym Roku!
-
2013/01/05 21:05:04
ale świetnie wygląda :) chyba się pokuszę i zrobię :)
-
2013/01/09 11:07:59
lucynella- zapraszam zatem :)