Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne rondel
Blog > Komentarze do wpisu
Mini panettone

Jak uszczesliwic chore dziecko? Pyszna, wyjeta prosto z pieca drozdzowka :) Dodatkowym warunkiem bylo, zeby przy nich sie za bardzo nie napracowac i zeby nawet dziecko moglo sobie taka drozdzowke wlozyc do pieca i wyjac :) (Zero ugniatania, walkowania, smarowania, zawijania, krojenia, nacinania, zaplatania itp.) Minipanettone wszystkie te warunki spelniaja :) A dodatkowo maluja usmiech na buziach dzieci, nawet tych chorych :) Polecam!

Na 12 sztuk (upieczone w foremce na muffinki):

300 g maki

20 g swiezych drozdzy

1/4 l (250 ml) cieplego mleka

80 g cukru

50 g kandyzowanej skorki pomaranczowej

50 g rodzynek

2 lyzki soku pomaranczowego

aromat pomaranczowy

60 g masla lub margaryny do pieczenia

50 ml oliwy z oilwek z pierwszego tloczenia (extra vergine)

3 zoltka

szczypta soli

tluszcz do wysmarowania foremki (maslo)

Dolki w foremce muffinkowej wysmarowac tluszczem. Make wsypac do miski, zrobic w srodku dolek. Drozdze rozpuscic w cieplym mleku, dodac lyzeczke cukru, wlac do dolka w misce, posypac na wierzchu niewielka iloscia maki z brzegu miski. Odstawic na 20 minut pod przykryciem w cieple miejsce do wyrosniecia. Skore pomaranczowa i rodzynki namoczyc w soku pomaranczowym. Margaryne rozpuscic, wystudzic, dodac wraz z pozostalymi skladnikami (pozostaly cukier, rodzynki i skorka razem z sokiem pomaranczowym itd.) do ciasta. Zagniatac mikserem z koncowkami do ciasta drozdzowego jakies 5-6 minut. Odstawic do wyrosniecia pod przykryciem na 30 minut. Nastepnie jeszcze raz krotko zagniesc ciasto. Nakladac lyzka do dolkow w foremce muffinkowej. Wlozyc do zimnego (!) piekarnika. Nastepnie wlaczyc - 175°C ( z termoobiegiem- 150°C) i piec przez 40-45 minut na zloty kolor.

 

 

 Przepis z: "Backspass. Lieblingskuchen" nr 15/2010

Wpis uczestniczy w akcji:

bannerek dwa miesi±ce

poniedziałek, 15 lipca 2013, karto_flana

Polecane wpisy

Komentarze
2013/07/18 14:49:38
muszę spróbować tylko bez do datków, bo moja córcia ich nie lubi,:-)
-
2013/07/20 11:25:28
brysska- moje dzeci tze nie lubia tego typu dodatkow- pieklama zartem czesc z czystym ciastem :) Mozna i tak :)
-
2013/07/24 21:43:04
Nigdy nie robiłam tego typu wypieku, a szkoda, bo wygl±daj± ¶wietnie :)

Dziękuję za zgłoszenie!