Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne rondel
Blog > Komentarze do wpisu
Sernik wiedenski w czekoladzie

Juz miesiac temu moj blog skonczyl 3 lata! Jak to ten czas szybko plynie... Rowniez i wtedy, jak i w tym roku byl organizowany konkurs. Zwyciezki przepis jednak nie doczekal sie do tej pory publikacji. Lepiej pozno niz wcale... Zatem dzis przedstawiam wam sernik wiedenskiw  czekoladzie od Moniki - zeszlorocznej zwyciezczyni.

 

Na forme o srednicy 26 cm

8 jajek
2 niepełne szklanki cukru
1 kostka masła
1 kg dobrego sera
mielonego
2 ziemniaki, ugotowane
cukier waniliowy
1 łyżka mąki
pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
bakalie(rodzynki, orzechy włoskie,
skórka pomarańczowa)

Polewa:
2 tabliczki czekolady
odrobina
smietanki 36%

Piekarnik nastawiamy na temp 180 st C, smarujemy sporą
blachę masłem i obkładamy papierem do pieczenia.
Zółtka ubijamy z cukrem do
białości, dodajemy masło, ubijamy. Do masy dodajemy przeciśnięte przez praskę
ziemniaki i ser. Dobrze mieszamy, dodajemy cukier waniliowy , obie mąki i dobrze
mieszamy, tak aby nie było grudek.
W oddzielnym naczyniu ubijamy białka na
sztywno i delikatnie mieszamy z serową miksturą. Na koniec dodajemy bakalie i
delikatnie mieszamy. Wylewamy ciasto do blachy i pieczemy w nagrzanym piekarniku
przez 1 godzinę.
Ostudzone ciasto polewamy polewa z rozpuszczonej czekolady
ze smietanka
PYCHA

wtorek, 30 lipca 2013, karto_flana

Polecane wpisy