Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Weekendowa cukiernia #8- Placek czekoladowy z wisniami i czekoladowym sosem

Ale rozpusta na koncowke lata! Czekoladowo mi! Ogromnie! I nie mam zamiaru przestac! Placek przypomina nieco brownie, albo czekoladowy mus. Jest tez nieco podobne do propzycji weekendowej cukiernii z marca: Placek czekoladowy z migdalami. Po prostu pycha! Za pyszna propozycje do Weekendowej Cukiernii dziekuje sierpniowej gosopdyni Lucji z bloga Fabryka kulinarnych inspiracji

 

Oto przepis skopiowany ze strony Weekendowej Cukiernii z niewielkimi moim zmianami:

Ciasto czekoladowe
Składniki na ciasto:

  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 5 jaj
  • szklanka cukru (wzielam jakies 3/4)
  • czubata łyżka m±ki pszennej
  • 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta chilli w proszku

Składniki na sos czekoladowy:

  •  100 g mlecznej czekolady
  • 2 łyżki ¶mietanki 30 lub 36% (wzielam odtluszczone mleko)

Dodatkowo:

  • konfitura wi¶niowa gotowa, (wzielam gotowa ze sloika z braku czasu i z powodu obecnosci dwojki malych dzeici w mojej kuchni ;) )

         lub 300 g wydrylowanych wi¶ni, 2 łyżki cukru, 2 łyżeczki m±ki ziemniaczanej

  • 200 g ¶mietanki 30 lub 36%

Tortownicę o ¶rednicy 24 cm posmarować masłem i obsypać kasz± mann±.
Czekoladę  i masło roztopić w k±pieli wodnej, odstawić do przestudzenia. Jaja  utrzeć z cukrem na bardzo wolnych obrotach, tak by ich nie ubić, tylko  utrzeć. Dodać przesian± m±kę, proszek do pieczenia i chilli. Wymieszać.  Cały czas mieszaj±c ł±czymy z ostudzon± mas± czekoladow± i wylewamy do  tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170-180 stopni,  przez 30 minut.

Sos czekoladowy: Czekoladę mleczn± rozpu¶cić na parze i wymieszać ze ¶mietank±.

Konfitura wi¶niowa: Wydrylowane wi¶nie wrzucić do rondelka, zasypać cukrem. Podgrzewać delikatnie na  wolnym ogniu, aż owoce puszcz± sok, a cukier się rozpu¶ci. Stale mieszać  by owoce się nie przypaliły.  Podgrzewać kilka minut, by czę¶ć soku  odparowała. Wsypać przesian± m±kę ziemniaczan±, dokładnie wymieszać,  chwilę jeszcze gotować i zestawić z ognia.

Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać łyżkę cukru pudru. (zrezygnowalam)

Ciasto podawać na ciepło, polane sosem czekoladowym, z bit± ¶mietan± i konfitur± z wi¶ni.

 

 

Weekendowa Cukiernia

czwartek, 29 sierpnia 2013, karto_flana

Polecane wpisy

Komentarze
2013/08/30 13:18:14
to co¶ dla mnie:) a ten sos mniam mniam:)
-
2013/09/02 20:02:52
Marta- zapraszam! :)
-
Go¶ć: , *.icpnet.pl
2013/09/06 20:30:16
dodane:) Przepraszam ale nie było Ciebie na Durszlaku... dziękuję, że wzięła¶ udział!