Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Weekendowa cukiernia #8- Placek czekoladowy z wisniami i czekoladowym sosem

Ale rozpusta na koncowke lata! Czekoladowo mi! Ogromnie! I nie mam zamiaru przestac! Placek przypomina nieco brownie, albo czekoladowy mus. Jest tez nieco podobne do propzycji weekendowej cukiernii z marca: Placek czekoladowy z migdalami. Po prostu pycha! Za pyszna propozycje do Weekendowej Cukiernii dziekuje sierpniowej gosopdyni Lucji z bloga Fabryka kulinarnych inspiracji

 

Oto przepis skopiowany ze strony Weekendowej Cukiernii z niewielkimi moim zmianami:

Ciasto czekoladowe
Składniki na ciasto:

  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 5 jaj
  • szklanka cukru (wzielam jakies 3/4)
  • czubata łyżka mąki pszennej
  • 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta chilli w proszku

Składniki na sos czekoladowy:

  •  100 g mlecznej czekolady
  • 2 łyżki śmietanki 30 lub 36% (wzielam odtluszczone mleko)

Dodatkowo:

  • konfitura wiśniowa gotowa, (wzielam gotowa ze sloika z braku czasu i z powodu obecnosci dwojki malych dzeici w mojej kuchni ;) )

         lub 300 g wydrylowanych wiśni, 2 łyżki cukru, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

  • 200 g śmietanki 30 lub 36%

Tortownicę o średnicy 24 cm posmarować masłem i obsypać kaszą manną.
Czekoladę  i masło roztopić w kąpieli wodnej, odstawić do przestudzenia. Jaja  utrzeć z cukrem na bardzo wolnych obrotach, tak by ich nie ubić, tylko  utrzeć. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i chilli. Wymieszać.  Cały czas mieszając łączymy z ostudzoną masą czekoladową i wylewamy do  tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170-180 stopni,  przez 30 minut.

Sos czekoladowy: Czekoladę mleczną rozpuścić na parze i wymieszać ze śmietanką.

Konfitura wiśniowa: Wydrylowane wiśnie wrzucić do rondelka, zasypać cukrem. Podgrzewać delikatnie na  wolnym ogniu, aż owoce puszczą sok, a cukier się rozpuści. Stale mieszać  by owoce się nie przypaliły.  Podgrzewać kilka minut, by część soku  odparowała. Wsypać przesianą mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać,  chwilę jeszcze gotować i zestawić z ognia.

Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać łyżkę cukru pudru. (zrezygnowalam)

Ciasto podawać na ciepło, polane sosem czekoladowym, z bitą śmietaną i konfiturą z wiśni.

 

 

Weekendowa Cukiernia

czwartek, 29 sierpnia 2013, karto_flana

Polecane wpisy

Komentarze
2013/08/30 13:18:14
to coś dla mnie:) a ten sos mniam mniam:)
-
2013/09/02 20:02:52
Marta- zapraszam! :)
-
Gość: , *.icpnet.pl
2013/09/06 20:30:16
dodane:) Przepraszam ale nie było Ciebie na Durszlaku... dziękuję, że wzięłaś udział!