Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne rondel
Blog > Komentarze do wpisu
Ziemniaczane buleczki z nadzieniem z pieczarek i szynki

Ogromnie je wam polecam. Zniknely u nas na kolacje blyskawicznie! Smakuja jeszcze nieco cieple, jak i calkiem wystudzone.

 

 

Na 10 sztuk:

250 g szynki gotowanej

250 g pieczarek

2 lyzki oleju

1/4 lyzeczki rozmarynu lub tymianku

sol, pieprz

1 duzy ziemniak

25 g drozdzy

200 ml letniej wody

400 g maki pszennej

1 lyzeczka cukru

Szynke drobno posiekac. Pieczarki pokroic w drobna kostke. Na oleju podsmazyc szynke, nastepnie dodac pieczaki i i udusic razem. Pod koniec doprawic do smaku pieprzem i sola, wsypac rozmaryn lub tymianek i wymieszac. Odstawic do wystudzenia.

Ziemniaka obrac, ugotowac w osolonej wodzie, odcedzic i mocno odparowac. Ostudzic nieco i rozgniesc widelcem. Wymieszac z drozdzami, woda, cukrem i 1,5 lyzeczki soli. Dodac make, wyrobic ciasto i odstawic do wyrosniecia pod przykryciem na 30 minut. Ciasto podzielic na 10 czesci. W srodku kazdej czesci ukladac nadzienie i formowac buleczki. Ukladac na blasze wylozonej papierem do pieczenia, odstawic do wyrosniecia pod przykryciem na 15-20 minut. Piec ok. 30 minut w temperaturze 200°C.

Przepis zmodyfikowany na podstawie przepisu z "Poradnika domowego" nr 6/2013

sobota, 10 sierpnia 2013, karto_flana

Polecane wpisy

Komentarze
2013/08/13 22:06:19
Bardzo ciekawe, musi być smaczne. Dzięki za przepis.
-
2013/08/22 13:04:50
Ale pyszne bułeczki! i jak fajnie nadziane :-)
-
2013/08/23 21:05:08
Kwatera, Judik- polecam wam te buleczki :)
-
2013/08/23 21:20:53
na taki przepis czekalam :) bułeczki bez drozdży to coś dla mnie
-
2013/08/23 21:22:06
na taki przepis czekałam :) bułeczki bez drozdży to coś dla mnie
-
2013/08/23 21:27:10
zaczęlam notować i dopiero dostrzegłam drozdże :(
-
2013/08/23 21:37:45
Ewa- wez suszone, wymieszaj z maka, dodaj reszte skaldnikow, odstw do wyrosniecia i bedzie tak, jakby bylo bez drozdzy ;)
-
2013/08/23 22:01:52
dzięki, spróbuje :)