Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne rondel
Blog > Komentarze do wpisu
Na imieniny... rogaliki z ziemiankami Elzbietki

No to juz teraz wiecie, jak mam na imie :) Blog istniej ponad 3 lata, a nie wiem, czy kiedykolwiek tak dokladnie o tym pisalam? Imieniny zatem dzisiaj i moj slodki poczestunek dla was ;)

Na ok. 30 sztuk:

500 g maki

250 g ziemniakow

100 g masla

1 jajko

szczypta soli

pol szklanki mleka

10 g drozdzy

konfitura z wisni

1 lyzeczka cukru

Ziemniaki obrac, ugotowac w osolonej wodzie, przepuscic przez praske i wystudzic. Drozdze wraz z cukrem rozpuscic w cieplym mleku, odstawic do wyrosniecia na 20-30 minut. Przelac do przesianej maki, dodac pozostale skladniki oprocz konfitury i wyrobic ciasto. Otrzymane ciasto 4 razy skladac w koperte i walkowac (jak ciasto francuskie) Za ostatnim razem rozwalkowac cienko i kroic na kwadraty. Ukladac konfiture:

A nastepnie zwijac rogaliki.

 

Piec w temperaturze 200 °C na rumiano ok. 15-20 minut (Nie patrzylam na zegarek...)

Przepis na podstawie przepisu z ksiazki: "Ciasta, ciastka, ciasteczka" Jana Czernikowskiego, wyd. Watra 1990, wydanie XIII

wtorek, 19 listopada 2013, karto_flana

Polecane wpisy

Komentarze
2013/11/30 11:38:23
wszystkiego najlepszego Elu - a rogaliki wyglądają przepysznie
-
2013/12/06 09:14:26
babaluca- dziekuje :)