Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne rondel
Blog > Komentarze do wpisu
Dwie pomaranczowe konfitury

Chodzi o kolor pomaranczowy. Mala zagadka dla was: ktora konfitura jest rzeczywiscie z pomaranczy, a ktora ja tylko udaje i ma tylko pomaranczowy kolor? Gotowi? Zatem nr 1:

A tu nr 2:

No i? Prawidlowa odpowiedz to: Nr- 1 konfitura z dyni i imbiru, nr 2- konfitura z pomaranczy! :) Gratuluje wszystki, ktorzy odgadli :) A w nagrode przepisy na obie pysznosci:

Konfitura z dyni:

500 g pure z dyni

500 g cukru

20 startego na atrce korzenia swiezego imbiru

1 opakowanie cukru waniliowego

3 lyzki soku pomaranczowego

skorka otarta z polowy pomaranczy

Wszystkie skladniki dokladnie wymieszac i odstawic w chlodne miejsce na 24 godziny. Nastepnie ogrzewac na niewielkim ogniu meiszajac az cukier sie rozpusci, gotowac do zgestnienia mieszajac przez 15-20 minut. przelozyc do wyparzonych sloikow i zakrecic. Odstawic w chlodne miejsce.Konfitura smakuje po 4 tygodniach.

Przepis z pisma: "E ndlich Kürbiszeit" nr 1/2014

Konfitura z pomaranczy:

1,5 kg pomaranczy

300 g cukru

pol lyzeczki przyprawy korzennej do ciasteczek Spekulatius (Mozna wziac przyprawe do innych korzennych ciasteczek)

Zetrzec skorke z 2 pomaranczy, zrobic to od razu nad garnkiem, w ktorym bedziemy przyzadzac konfiture. Z pozostalych pomaranczy okroic skorke i odlozyc (mozna zrobic np. suszone skorke pomaranczowa, albo kandyzowana). Z pomaranczy powykrawac nozem miazsz opdrzucjac biale blonki. Robic to bezposrednio nad garnkiem, aby garnek schwytal sok, czastki pomaranczy wlozyc do garnka, ewentulanie rozdrobnic. Dodac cukier, zagotowac. Nastepnie pomarancze odcedzic, a sok gotowac, az zredukuje sie do polowy objetosci. Wlozyc ponownie pomarancze i przyprawe do ciasteczek, gotowac, az owoce stana sie szkliste. Zrobic probe na spodeczku, czy konfitura gestnieje. Przelozyc do wyparzonych sloikow, zakrcic, przekrecic "do gory nogami" , wtedy sloiki sie zamkna.

Przepis na podstawie przepisu z bloga Kulinarne przygody Gatity.

 

niedziela, 26 października 2014, karto_flana

Polecane wpisy

  • Słodkie bułki z mielonymi migdałami

    Na 12 sztuk: 800 g mąki 200 g mielonych migdałów 42 g świeżych drożdży 400 ml letniego mleka 2 łyżeczki cukru waniliowego 100 g cukru 3 jajka 100 g miękkiego ma

  • Sałata z jajkami

    Dziś naprawdę bardzo prosto- łapmy witaminy na jesień. Dla 4 osób główka sałaty 2 szalotki 2 pomidory 3 gotowane jajka pęczek szczypiorku Sałatę umyć, osuszyć,

  • Kapusta z jabłkami

    Porcja jesiennych witamin. Dla 4 osób: 800 g świeżej kapusty 1 spora cebula 2 łyżki smalcu 100 ml czerwonego wina 400 g kwaśnych jabłek liść laurowy, goździk cu