Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne rondel
Blog > Komentarze do wpisu
Dwie pomaranczowe konfitury

Chodzi o kolor pomaranczowy. Mala zagadka dla was: ktora konfitura jest rzeczywiscie z pomaranczy, a ktora ja tylko udaje i ma tylko pomaranczowy kolor? Gotowi? Zatem nr 1:

A tu nr 2:

No i? Prawidlowa odpowiedz to: Nr- 1 konfitura z dyni i imbiru, nr 2- konfitura z pomaranczy! :) Gratuluje wszystki, ktorzy odgadli :) A w nagrode przepisy na obie pysznosci:

Konfitura z dyni:

500 g pure z dyni

500 g cukru

20 startego na atrce korzenia swiezego imbiru

1 opakowanie cukru waniliowego

3 lyzki soku pomaranczowego

skorka otarta z polowy pomaranczy

Wszystkie skladniki dokladnie wymieszac i odstawic w chlodne miejsce na 24 godziny. Nastepnie ogrzewac na niewielkim ogniu meiszajac az cukier sie rozpusci, gotowac do zgestnienia mieszajac przez 15-20 minut. przelozyc do wyparzonych sloikow i zakrecic. Odstawic w chlodne miejsce.Konfitura smakuje po 4 tygodniach.

Przepis z pisma: "E ndlich Kürbiszeit" nr 1/2014

Konfitura z pomaranczy:

1,5 kg pomaranczy

300 g cukru

pol lyzeczki przyprawy korzennej do ciasteczek Spekulatius (Mozna wziac przyprawe do innych korzennych ciasteczek)

Zetrzec skorke z 2 pomaranczy, zrobic to od razu nad garnkiem, w ktorym bedziemy przyzadzac konfiture. Z pozostalych pomaranczy okroic skorke i odlozyc (mozna zrobic np. suszone skorke pomaranczowa, albo kandyzowana). Z pomaranczy powykrawac nozem miazsz opdrzucjac biale blonki. Robic to bezposrednio nad garnkiem, aby garnek schwytal sok, czastki pomaranczy wlozyc do garnka, ewentulanie rozdrobnic. Dodac cukier, zagotowac. Nastepnie pomarancze odcedzic, a sok gotowac, az zredukuje sie do polowy objetosci. Wlozyc ponownie pomarancze i przyprawe do ciasteczek, gotowac, az owoce stana sie szkliste. Zrobic probe na spodeczku, czy konfitura gestnieje. Przelozyc do wyparzonych sloikow, zakrcic, przekrecic "do gory nogami" , wtedy sloiki sie zamkna.

Przepis na podstawie przepisu z bloga Kulinarne przygody Gatity.

 

niedziela, 26 października 2014, karto_flana

Polecane wpisy

  • Kapusta szpiczasta z mielonym mięsem

    Dziś bardzo proste danie, ale w sam raz na chłodne dni. Dla 4 osób 1 główka kapusty szpiczastej 400 g mielonego mięsa wołowego 500 ml bulionu 1 cebula 2 łyżeczk

  • Placek z ajerkoniakiem

    Proste i pyszne ciasto. Na formę keksową o boku 30 cm: 5 jajek 250 g cukru pudru 2 opakowania cukru waniliowego 250 ml oleju słonecznikowego 250 ml ajerkoniaku

  • Ziemniaczane łódeczki

    Dla 4 osób: 4 duże kartofle po 300 g marchewek i różyczek brokułu 1 cebula 1 ząbek czosnku 200 g pieczarek 300 g piersi z kurczaka 2 łyżki oleju 500 ml bulionu