Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Muffinki z dynia

 

Swietne, takie aromatyczne. :) Moj starszy synek stwierdzil, ze smakuja, jak pierniczki. Cos w tym jest, bo sporo w nich przypraw. Moze na drugi dzien nawet lepsze, bo te wszystkie przyprawy nabieraja aromatu.

Na 12 sztuk:

240 g maki

1 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia

1 lyzeczka sody oczyszczonej

1 szczypta soli

225 g cukru

2 jajka

4 lyzki rozpuszczonego masla

60 ml oleju

115 ml maslanki

1 lyzka mielonego cynamonu

2 lyzeczki mielonego imbiru

1/2 lyzeczki mielonej galki muszkatalowej

1/4 lyzeczki mielonych gozdzikow

1 fiolka mala aromatu waniliowego

300 g pure z dyni

Forme do muffinek wylozyc papilotami. W misce wymieszac sol, make, przyprawy, proszek do pieczenia i sode oczyszczona. Cukier ubic z jakami i aromatem waniliowym na puszysta mase przez ok. 1 minute. Dodac rozpuszczone maslo, olej i maslanke, wymieszac. Plynne skladniki dodac do miski z maka, dodac tez poure z dyni. Szybko wymieszac. Nakladac lyzka do foremki muffinkowej. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C ( z termoobiegiem- 180°C) ok. 20 minut.

 Przepis z: "Lisa. Kochen & Backen. Sweet Dreams" nr 8/9/10/2014

piątek, 24 października 2014, karto_flana

Polecane wpisy

Komentarze
2014/10/24 19:42:41
wyglądają smakowicie! ;)
-
2014/10/27 16:14:00
Mmm, musiały pięknie pachnieć :)