![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Blog > Komentarze do wpisu
Muffinki z dynia
Swietne, takie aromatyczne. :) Moj starszy synek stwierdzil, ze smakuja, jak pierniczki. Cos w tym jest, bo sporo w nich przypraw. Moze na drugi dzien nawet lepsze, bo te wszystkie przyprawy nabieraja aromatu. Na 12 sztuk: 240 g maki 1 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia 1 lyzeczka sody oczyszczonej 1 szczypta soli 225 g cukru 2 jajka 4 lyzki rozpuszczonego masla 60 ml oleju 115 ml maslanki 1 lyzka mielonego cynamonu 2 lyzeczki mielonego imbiru 1/2 lyzeczki mielonej galki muszkatalowej 1/4 lyzeczki mielonych gozdzikow 1 fiolka mala aromatu waniliowego 300 g pure z dyni Forme do muffinek wylozyc papilotami. W misce wymieszac sol, make, przyprawy, proszek do pieczenia i sode oczyszczona. Cukier ubic z jakami i aromatem waniliowym na puszysta mase przez ok. 1 minute. Dodac rozpuszczone maslo, olej i maslanke, wymieszac. Plynne skladniki dodac do miski z maka, dodac tez poure z dyni. Szybko wymieszac. Nakladac lyzka do foremki muffinkowej. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C ( z termoobiegiem- 180°C) ok. 20 minut. Przepis z: "Lisa. Kochen & Backen. Sweet Dreams" nr 8/9/10/2014 piątek, 24 października 2014, karto_flana
|