Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne rondel
Blog > Komentarze do wpisu
Hiszpanskie magdalenas

  

 

Klasyk hiszpanskiego sniadania. Dosyc podobne do francuskich madaleienes, choc sa o wiele wieksze i bardziej przypominaja ciasto biszkoptowe. Smak mozna zmieniac dodajac skorke cytrynowa, pomaranczowa, wanilie, czekolade... U mnie byly pomaranczowe :)

Na 10 sztuk

3 jajka

200 g cukru

100 ml slodkiej smietanki

100 neutralnego oleju roslinnego lub stopionego masla

300 g maki

1 lyzka proszku do pieczenia

1/2 lyzeczki sody oczyszczonej

maz z jednej laski wanili lub skorka otarta z jednej cytryny, pomaranczy, lub 2 lyzki startej czekolady deserowej

Jajka ubic z cukrem i otarta skorka z pomaranczy, az cukier sie rozpusci, dodoac smietane i olej i wymieszac dokladnie. Nastepnie doddac make przesiana z proszkiem do pieczenia i soda oczszczona, lekko wymieszac. Przelozyc ciasto do papierowych foremek. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C ok. 10-15 minut.

Przepis ze strony: http://www.spanien-reisemagazin.de/

sobota, 01 listopada 2014, karto_flana

Polecane wpisy