Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne rondel
Blog > Komentarze do wpisu
Szybkie pierniczki z maka zytnia

Upieczone oczywiscie na prosbe moich dzieci. Stad tez wiekszosc jest w ksztalcie pieskow, a na jednym z nich widac odciski nozek dinusia ;) ;) Przepis z Moje wypieki.

Na ok 60 sztuk:

300 g m±ki pszennej

  • 100 g m±ki żytniej pełnoziarnistej
  • 2 duże jajka
  • 130 g cukru pudru
  • 100 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego
  • 100 g łagodnego miodu np. akacjowego
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić (można mikserem). Ciasto może być klej±ce, ale nie dodawać m±ki.

Ciasto rozwałkować na grubo¶ć 4 mm (nie cieniej), podsypuj±c je mał± ilo¶ci± m±ki - tylko tyle, by ciasto nie kleiło się do stolnicy.

Wykrawać różne kształty pierniczków. Układać je na blaszce w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 8 - 10 minut. Studzić na kratce. Dowolnie udekorować (ja nie dekoruje, bo zwykle czasu brak i mali konsumenci za szybko konsumuja) ;)

Propozycja do:

  Korzenne przysmaki 

wtorek, 09 grudnia 2014, karto_flana
Tagi: pierniki

Polecane wpisy

Komentarze
2014/12/11 01:31:07
¦liczne Ci wyszły :)
-
2015/01/06 17:47:39
Piękne s± te pierniczki. :) Dziękuję bardzo za udział w Festiwalu Pierniczków.
Pozdrowienia :)
-
Go¶ć: Ewelina, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2017/12/17 20:29:02
Piękne te pierniki aż chciałoby się skosztować .....jestem zachwycona )