Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Tarta cytrynowa

Od dawna za mna chodzila ;) przepisow na cytrynowa tarte jest bardzo duzo, ale zdecydowalam sie na te. Bylo warto :) Polecam. cudowyn orzezwiajacy smak :)

Na foremke o srednicy 24 cm:

ciasto:

1 zoltko

225 g maki

115 g masla

55 g brazowego cukru

kilka kropel aromatu waniliowego

nieco wody (w razie potrzeby)

nadzienie:

4 zoltka

1 jajko

140 g brazowego cukru

skorka otarta z 4 cytryn + sok wycisniety z tych cytryn

150 g smeitany creme double

Z podanych skladnikow zagniesc ciasto, schlodzic przez pol godziny w lodowce. Rozwalkowac i przelozyc do natluszczonej foremki formujac wyzszy brzeg. Podpiec w temperaturze 200°C przez ok. 10 minut. Zoltka i jajko ubic z cukrem, dodac pozostale skladniki nadzienia i wymieszac, przelac do podpieczonego spodu. Temperture piekarnika obnizyc do 160°C. Piec ok. 25-30 minut, az nadzienie sie zetnie. Tarta nie powinna byc mocno brazowa, dlatego ewentualnie w czasie pieczenia przykryc z wierzchu folia aluminiowa. Nieco wystudzona tarta smakuje najlepiej, albo juz calkowcie schlodzona.

Przepis z ksiazki: "Backen" wyd. Parragon 2009 r.

Przepis uczestniczy w akcji:

Tarta słodka czy wytrawna?

środa, 21 stycznia 2015, karto_flana

Polecane wpisy

Komentarze
2015/01/22 20:38:33
Bardzo lubię takie słodko-kwaśne desery, pyszna musiała być :)