Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Chrupiace pralinki

Moja akcja "Pralinki, trufelki, czekoladki" w pelnym rozkwicie, a mnie dopiero teraz udalo sie cos przygotowac w tym temacie. Pralinki to jednak sporo roboty i zajmuja wiele czasu w  kuchni. No, ale warto bylo poczekac, pralinki sa przepyszne :) Polecam!

Na ok. 30 sztuk wielkosci orzchow wloskich (robilam z podwojnej porcji, dodatkowo czesc w ciemnej czekoladzie)

150 g czekolady pelnomlecznej

100 g surowej masy marcepanowej

40 g mielonych migdalow

2 lyzki cukru pudru

2 lyzki likieru pomaranczowego

60 g owsianych chrupkow sniadaniowych

Czekolade polamac i rozpuscic w kapieli wodnej (Mozna dodac 1 lyzke oleju rzepakowego i wymieszac). Mase marcepanowa zagniesc z cukrem pudrem, likierem pomaranczowym i migdalami na jednorodna mase. Z masy kleic niewielkie kuleczki, ktore obtaczac w chrupkach mocno dociskajac. Nastepnie obtaczac w czekoladzie i wyjmowac widelcem na pergamin, pozostawic do stwardnienia. Przelozyc do foremek pralinkowych. przechowywac w lodowce w metalowej puszce przez ok. 2 tygodnie.

Przepis z: "LiasaKochen und Backen"  nr 12/2013

niedziela, 01 lutego 2015, karto_flana

Polecane wpisy

Komentarze
2015/02/03 04:20:51
Śliczne pralinki. I do tego marcepanowe...uwielbiam
Pozdrawiam
-
2015/02/12 17:05:54
Muszą być smakowite. W sam raz na prezent dla kogoś bliskiego. Pozdrawiam (: