Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Chleb polski mieszany

Oj, bardzo dawno juz nie pieklam chleba, az moj prawie juz 4loetni zakwas zasnal w lodowce i bardzo trudno bylo go ponownie ozywic. Niemniej jednak operacja sie udala i chleb wyszedl przepyszny.

Skladniki na 2 bochenki:

zaczyn:

2-3 lyzki zakwasu zytniego

180 g maki zytniej

170 ml wody

Skladniki zaczynu wymieszac i ostawic pod przykryciem na co najmniej 12 godzin.

Ciasto:

300 g maki pszennej

500 g ciemnej maki zytniej

1/2 l wody

lyzka soli

olej

Obie maki wymieszac dokladnie z woda i odstawic na 20 minut. Skladniki ciasta wymieszac z zaczynem, wyrabiac 5 minut. Po chwili ponownie wyrabiac (Ciasto jest dosc mocno klejace). Przelozyc do naoliwionej miski. Przykryc i odstawic na godzine. Nastepnie ciasto wyjac na omaczony blat i zlozyc do srodka. Ponownie wlozyc do miski na 1 godzine. Nastepnie ciasto rozciagnac i zlozyc, podzielic na 2 czesc. Przelozyc do koszyczkow wzrostowych lub foremek. Odstawic na 2-3 godziny. Piekarnik nagrzac do 250°C. Chlebki naciac i zwlizyc Wstawic do piekarnika. Po 10 minutach temperature obnizyc do 210 °C i piec jeszcze 30- 35 minut.

Przepis z ksiazki "Upiecz swoj chleb" B. Jakimowicz-Klein wyd. Weltbild 2011

Przepis uczestniczy w akcji:

Domowe pieczywo na zakwasie

sobota, 27 czerwca 2015, karto_flana
Tagi: chleb

Polecane wpisy

  • Paluchy drożdżowe z musli (Müsli Stangen)

    Müsli Stangen- to oryginalna nazwa tego wypieku. Przepis znaleziony na pudełku z musli "Kölln Müsli Früchte ohne Zucker". Naprawde pyszne. S

  • Schwäbische Seelen (Szwabskie dusze)

    Ciekawa nazwa tych bułek nawiązuje do ich kształtu. Pokochałam je podczas naszych wizyt w Szwabii. Na 8 sztuk: 500 g maki orkiszowej ciemnej 500 g maki pszennej

  • Chleb bruschetta

    Taki chleb jest postawą przekąski bruschetta. Nieskomplikowany w wykonaniu, a lekki i pyszny :) Jakw idac jednego chleba zaponialam naciąć ;) Na dwa bochenki p

  • Chleb miodowy na zakwasie

    Kolejny bardzo smaczny chleb. :-) 60 g startera, czyli zakwasu z lodówki 180 ml ugotowanej wystudzonej wody 200g mąki żytniej typ 2000 500g mąki żytniej typ 720

  • Chleb razowy owsiany

    Uwaga, to wpis błyskawiczny - i co tu dużo mówić, powstający z pobudek samolubnych, ku własnej pamięci ;). Otóż co się dzieje, gdy w półmroku (nie chce się włąc

Komentarze
2015/07/17 23:38:14
Świetny chleb, dziękuję za wzięcie udziału w akcji :)