Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne rondel
Blog > Komentarze do wpisu
Wegierski chleb z ziemniakami

Calkiem udany mi wyszedl :) Oryginalny przepis przewidywal jeszcze dodatek podsmazonego boczku, podsmazanej cebuli i szczypiorku. U mnie bez dodatkow.

wegierski_chleb_z_ziemniakami_3

Na 1 foremke keksowa o boku 30 cm

500 g ziemniakow

350 g maki chlebowej

125 g mleka

1 jajko

1 lyzeczka soli

1,5 lyzeczki cukru

1 lyzka oleju

21 g drozdzy

Ziemniaki obrac i zetrzec na tarce o najdrobniejszych oczkach. Nastepnie przelozyc na sciereczke kuchenna i odcisnac nadmiar plynu. Przelozyc do miski, dodac mleko, olej, sol i cukier oraz make. Wbic jajko i wkruszyc drozdze, nastepnie wyrobic dosc gladkie ciasto, bedzie ono luzne i mocno kleiste. Odstawiec pod przykryciem na 30 minut. Nastepnie dodac dodatki (jesli mamy ochote)- 100 g podsmazonego pokrojonegow kostke boczku, jedna podsmazona cebule i posiekany szczypiorek. Wymieszac. Ciasto przeltzyc do wysmarowanej foremki i ponownie odstawic do wyrosniecia na 30 minut. Piec w nagrzaym piekarniku w temperaturze 200°C ok. 45 minut.

Przepis uczestniczy w akcji prowadzonej na Mirabelkowym blogu:

Przepis z: "Backlust nr 4/2012. Brot und Brötchen".

I jeszcze na koniec pokaze moj wczorajszy tort urodzinowy dla synka ;)

tort_dla_Benia2

4 latka skonczone pierwszego dnia jesieni :)

czwartek, 24 września 2015, karto_flana

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: An etka, *.play-internet.pl
2015/09/25 17:01:31
A ile ma być drożdży ?