Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Placek z nadzieniem dyniowym i orzechowa kruszonka

Bardzo dobry- nadzienie przypomina mi nieco tofi z lekkim warzywnym posmakiem ;)

Na forme o srednic y24 cm:

275 g gotowego ciasta francuskiego

nadzienie:

450 g dyni hokkaido

110 g brazowego cukru

150 ml mleka skondensowanego

2 lyzeczki cynamonu

po 1/2 lyzeczki mielonej galki muszkatalowej, mielonego imbiru i mielonych gozdzikow

2 jajka

kruszonka:

40 g posiekanych orzechow wloskich

50 g brazowego cukru

40 g maki

3 lyzki stopionego masla

3/4 lyzeczki cynamonu

Foremke wylozyc papierem do peiczeniua, a anstpenie ciastem francuskim, formujac wysoki brzeg, nastepnie wstawic do lodowki. Dynie pokroic, wyjac pestki, obrac, pokroic na kawalki, podlac niewielka iloscia wody, nastepnie dusic do miekkosci ok. 20 minut, zmiksowac i ostudzic. Pure z dyni wymieszac z jajkami, mlekiem, cukrem i przyprawami. Skladniki kruszonki wymieszac widelcem. Nadzienie wylac na przygotowany spod, wstawic do nagrzanego piekarnika ( 180°C, z termoobiegiem- 160°C), piec przez 20 minut, nastepnie posypac kruszonka i piec jeszcze ok. kolejne 30 minut. Przed serwowaniem calkowicie wystudzic.

Przepis z: "Backen leicht gemacht" nr 6/2013

czwartek, 26 listopada 2015, karto_flana

Polecane wpisy