Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Sernik z serków waniliowych

Mam dla was jeszcze dwa świąteczne przepisy. Tym razem sernik z waniliowych serków- może przyda się na Nowy Rok?

Na formę o średnicy 28 cm:

ciasto:

2 szklanki mąki

1/2 szklanki cukru

2 żółtka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

150 g masła lub margaryny do pieczenia

2 łyżki kakao

masa serowa:

3 serki waniliowe (po 250 g)

1 szklanka cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

2 łyżki mąki ziemniaczanej lub jedno opakowanie budyniu śmietankowego

100 g masła lub margaryny do pieczenia

2 jajka

2 białka

bakalie (zrezygnowałam)

Przygotować ciasto: mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, żółtkami, kakao, proszkiem do pieczenia i tłuszczem, zagnieść, owinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Następnie podzielić na dwie części. Pierwszą część rozwałkować i wyłożyć natłuszczoną foremkę. Przyrządzić masę serowa. Serki wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, żółtkami, mąka ziemniaczaną lub budyniem oraz rozpuszczonym, wystudzonym tłuszczem. Dodać ubite na sztywno białka oraz bakalie i lekko wymieszać. Masę przełożyć na przygotowany spód. Następnie pokruszyć pozostała część ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180/190C ok godzinę. Piernik wystudzić w piekarniku (wtedy nie opadnie)

Przepis z książki: "Kuchnia Polska" wyd. PWE, Warszawa 2005.

wtorek, 29 grudnia 2015, karto_flana

Polecane wpisy