Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne rondel
Blog > Komentarze do wpisu
Piernik u mojej mamy

Podczas świątecznej wizyty u mamy robiłam piernik. Wiem, że Święta nie te, ale liczy się radość. Piernik zupełnie z głowy, więc zapisuję póki pamiętam.

Na formę ok. 30x 40 cm (dokladnie nie mierzyłam)

4 jajka

3 szklanki mąki

3 jablka

1 niepelna szklanka piwa

1 szklanka cukru

3- 4 łyżki płynnego miodu

3 łyżki kakao

100 g masła

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 

0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżeczka cynamonu

po 0, 5 łżeczki mielonego kardamonu, mielonych goździków i mielonej gałki muszkatałowej

Masło, cukier, miód i piwo ogrzać w garnku wraz z przyprawami i wystudzić. Mąkę wymieszać z kakao , sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Jabłka obrać, pokroć na cząstki, zalać niewielką ilością wody i ugotowac do miekkości, przetrzec przez sito i wystudzić. Jajka ubic na puszystą masę, dodawac rozpuszczony miód z przyprawami naprzemian z mąką. Na koniec dodac jabłka i wymieszać. Przełożyć do natłuszczonej foremki. Piec w temperaturze 180st C ok 40-50 minut.

sobota, 09 kwietnia 2016, karto_flana

Polecane wpisy

Komentarze
2016/04/09 20:54:57
Zawsze jest dobra pora na piernik:)
-
2016/04/10 19:44:28
takie tradycyjne ciasta są najlepsze :)