Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Szparagi z salsą jajeczno-pomidorową

Sezon szparagowy uwazam za otwarty :)

 

 

Dla 4 osób:

 

4 łyżeczki orzeszków piniowych

4 pomidory

8 cebulek dymek wraz ze szczypiorkiem

2 kg białych szparagów

4 jajka

8 łyżek octu balsamicznego (Najlepiej biały, ale ja nie miałam i salsa jest dość ciemna)

sól, pieprz

2 łyzki oleju

2 łyzki cukru

 

Jajka ugotować w osolonej wodzie na twardo, wystudzić, obrać i drobno posiekać. Orzeszki piniowe wysypać na sucha patelni i uprazyc mieszająć przez 4 minuty, przełożyć na talerz i drobno posiekać. Pomidory umyć i drobno posiekać. Cebulki umyć i pokroić na drobne krążki wraz ze szczypiorem.

Ocet wymiesyac z sola i pieprzem, dodać olej i wymieszać. Wymieszać z warzywami, orzeszkami i jajkami. Odstawić do lodówki.

Szparagi obrac, odciąć zdrewniałe końcówki, włożyć do osolonej i posłodzonej wrzącej wody, gotować ok. 10-15 minut. Przełożyc na ogrzany półmisek. Podawać z salsą, ziemniakami i np. sztuką mięsa, sznycelkami, smażoną rybą, czy tez szynką parmeńską lub szwarcwaldzką.

 

Przepis z tygodnika "Laura"

środa, 04 maja 2016, karto_flana

Polecane wpisy