Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Sernik na zimno z jagodami

Nie jestem specjalistką od deserów z żelatyną. Czasem uda mi sie przegapic moment zsiadania sie żelatyny i deser sie nie udaje. Ale temu przepisowi nie mogłam sie oprzec i... wszystko się udało!

Na małą foremkę o średnicy 20 cm:

100 g herbatnikow z ząbkami

100 g masła

50 g posiekanych migdałów

sok z półowy cytryny

400 g kremowego serka

150 g jogurtu naturalnego

100 g śmietany kremowej

150 g cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

6 płatów zelatyny (lub 6 łyżeczek żelatyny w proszku)

300 g jagód

2 łyżki cukru

Żelatyne namoczyć w zimnej wodzie, aby napęczniala. W jednej misce 5 płatów a w innej tylko jeden (podobnie poostępujemy z żelatyną w proszku)Herbatniki pokruszyć na miałki proszek np. w misce. Masło rozpuścić i wymieszać z herbatnikami i migdałami, masę przełożyć do naoliwionej foremki. Śmietne ubić na sztywno i odstawić do lodówki. Serek wymieszac z sokiem z cytryny, cukrem, cukrem waniliowym i jogurtem na gładką masę. Kilka łyżek ogrzać, ale nie gotować i wymieszać z odcisniętymi 5cioma platami żelatyny lub żelatyną w proszku, szybko wymiesszać z pozostała masą serową, dodac bitą smietane i wymieszac. Przełożyć do foremki i wygładzic, odstawić do lodówki. Jagody umyć i zmiksować z dwoma łyżkami cukr., Kilka łyżek ogrzac nie gotując i wymieszać z odcisnietym jednym platem żelatyny. Przełożyć do pozostałych jagód i szybko wymieszać. Posmarowac wierzch sernika. Odstawić do lodówki na 3-4 godziny.

Przepis z: "Tina Backen spezial" nr 3/2013

środa, 22 czerwca 2016, karto_flana
Tagi: sernik ciasto

Polecane wpisy