Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Chłodnik polski

W sam raz na upały :) Pyszny z młodymi kartofelkami, a nawet z chlebem :)

Dla 4 osób:

200 g czerwonych buraków

200 ml wody spod kiszonych ogórków

ok. 1l kwaśnej śmietany ( z powodzeniem połowę zastąpiłam jogurtem naturalnym)

100 g gotowanego mięsa cielęcego (wzięłam mięso z kurczaka)

2 ogórki kiszone

1 świeży ogórek

2 jajka na twardo

sól, pieprz

szczypiorek, koperek

Buraki wysszorowac i ugotowac w mundurkach w osolonej wodzie. Ostudzić, obrac i zetrzeć na tarce jarzynowej. Dodać wodę od ogórków, śmietanę, pokrojone w kosteczkę mięso, pokrojone w kostkę ogórki (świeże wcześniej obrać) i posiekane jajka.  Przyprawiuć sola i pierzem, wymeisząc. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Przed podaniem posypac posiekanym szczypiorkiem i koperkiem.

środa, 20 lipca 2016, karto_flana
Tagi: zupa

Polecane wpisy