Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Cynamonowe drożdżowe pasy z wiśniami

Szwedzkie wypieki :) W oryginale był jeszcze lukier, ale... po prostu zapomniałam.

 

Na ok. 14 sztuk:

400 g mąki

150 g cukru

szczypta soli

125 g masła

1 jajko

230 ml mleka

21 g świeżych drożdży

1 łyżeczka cynamomu

340 g  dżemu wiśniowego

Do miski włożyć mąkę, 75 g cukru, sól, 75 g masła i wbić jajko. Mleko ogrzac do letniej tempertury i rozpuścić drożdze. Wlać do miski i zagnieśc lużne ciasto (może dośc mocno się klejić) Odstawic do wyrośniecia na 30-40 minut w ciepłe miejsce. Zagnieść ponownie podsypując maką i rozwałkowac na prostokąt 60x25 cm. Przekroić na połowę. Przełożyć na dwie blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Każdą połówkę posmarować dżemem. Pozostały cukier wymieszac z cynamomen, połowe posypać na ciasto. Następnie założyć brzegi ciasta do ok. 1/5 szerokości z każdej strony. Pozostałe maslo rozpuścić i posmarować ciasto. Posypac pozostałym cukrem. Piec w uprzednio nagrzanym piekrniku w temperaturze 200st. C ( z termoobiegiem- 175 st C) każdą blache osobno przez 15 minut. Po upieczeniu pokroić każdy placek na 7 części.

Przepis dodaje do akcji: Skandynawskie lato 2016



Przepis z: "Tina Backen spezial" 02/2016

niedziela, 31 lipca 2016, karto_flana

Polecane wpisy

Komentarze
2016/08/01 21:39:46
Uwielbiam cynamonowe wypieki.... Pycha!
-
2016/08/05 12:27:19
Świetny sezonowy wypiek. Chętnie bym zjadła teraz na II śniadanko ;) Po południu zapraszam do przejrzenia podsumowania akcji Skandynawskie lato ;)