Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne rondel
Blog > Komentarze do wpisu
Szwabski placek z bez± i porzeczkami (Schwäbisches Träubleskuchen)

Tym razem ¶ladami wspomnień z dzieciństwa mojego męża. Słodka beza i kwaskowe porzeczi daj± interesuj±ce poł±czenie.

Na formę o ¶rednicy 26 cm:

250 g m±ki

250 g cukru

125 g masła

szczypta soli

2 całe jajka i 2 białka

1/2 cytryny

500 g czerwonych porzeczek

1 łyżka m±ki ziemniaczanej

Zagnie¶ć m±kę, 100 g cukru, sól, 2 żółtka, drobno start± skórkę z cytryny i drobno posiekane masło. Ciasto uformowac w kule, zawin±ć w folię spożywcza i odstawić do lodówki na 30 minut. W tym czasie umyć porzeczki, osuszyć i odzszypułkować. Ciasto przełozyć do natłuszczonej foremki, wykleić foremke, formuj±c wysoki brzeg. Ponakłuwać widelcem, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temperaturze 200 st. C przez 20-25 min. Nastepnie obniżyć temperaturę do 150st C. Ciasto wyj±c z piekarnika. Ubić na sztywno pianę z 4 białek ze szczypt± soli, stopniowo dodawać pozostały cukier i m±ke ziemniaczan±. Ostrożnie wymieszać z porzeczkami i wyłożyc na podpieczony spód. Piec kolejne 20 minut.

Przepis z: "Moja Kuchnia. Wydanie specjalne  nr 23/92- Ciasta owocowe"

Przepis dodaję do akcji: 

poniedziałek, 18 lipca 2016, karto_flana
Tagi: placek ciasto

Polecane wpisy