Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne rondel
Blog > Komentarze do wpisu
Szybkie drożdżowe rogaliki

Szybko sie pieka- no naprawdę w pół godziny wszystko jest gotowe, moga byc tez na pozne niedzielne ¶niadanie. Do tego standart, czyli szklanka mleka :)

 



Na 16 sztuk:
500 g m±ki
21 g drożdży
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru
100 ml oleju słonecznikowego
1 żółtko
szczypta soli
250 ml letniego mleka+ 1 łyżka
1 jajko
M±ke wsypać do miski, wymieszac z sola, cukrem i proszkiem do pieczenia, wkruszyć drożdże. Dodac olej, żółtko i wymieszać. Na koniec dodać letnie mleko i zagnie¶ć ciasto ( Moze się na pocz±tku lekko klejic do r±k) Na stolnicę posypac nieco m±ki, wyłożyć ciasto, rozwałkowac na ¶rednice ok. 30 cm. przekroić nozem najpierw na połowę, następnie na 4, 8 a na koniec na 16 czę¶ci i zawin±ć rogaliki zaczynaj±c od naszerszej czę¶ci do ¶rodka. Rogaliki układac na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżka mleka. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180st. C ok. 15 minut na rumiano.

Przepis z: "Backlust. Brot backen" nr 14/2014

 

niedziela, 03 lipca 2016, karto_flana

Polecane wpisy

Komentarze
2016/07/04 10:22:15
Uwielbiam drożdżowe rogaliki. Zawsze kupuję podobne w pobliskiej cukierni, ale to nie to samo. Może kiedy¶ sama odważę się upiec... Kto wie :)