Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Korzenny placek marchewkowy

Cięzki, wilgotny i pyszny :)

Na forme o ¶rednicy 26 cm

2 szklanki marchewki stratej na tarce jarzynowej

1 lyżeczka mielonego cynamonu

1/2 lyżeczki mielonego imbiru

1 szklanka bakalii (orzechy, migdały, rodzynki, posiekane daktyle i morele, sliwki suszone)

1 szklanka wiorków kokosowych lub zmielonych migdałów w zalezni¶ci od tego, co bardziej lubicie

3/4 szklanki br±zowego cukru

2 szklanki m±ki

2 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 szklanki oleju słonecznikowego

1/2 szklanki mleka

Marchew wymieszac z bakalami, mielonymi migdalami (wiorkami kokosowymi), imbirem, cynamonem i olejem. Dodać mleko i jajka, wymieszać. Makę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Wymieszac z pozostał± mas±. Powinna byc bardzo gęsta. Przelozyć do natluszcoznej i wysypanej m±ka foremki. Piec godzinę w temperaturze 180 st. C.

Ciasto smakuje z kremem z serka homogenizowanego, choć my lubimy najbardziej ciasta bez kremów.

sobota, 14 stycznia 2017, karto_flana
Tagi: placek ciasto

Polecane wpisy