Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Tarta malinowa

Zaaranżowana, jak tort :) W sezonie oczywicie ze świezymi malinami.

Na formę o średnicy 26 cm:

spód
100 g masła z lodówki (4 łyzki)
150 g maki (3/4 szklanki)
50 g cukru (4 i pół łyzki)
1 opakowanie cukru waniliowego
1 jajko
szczypta soli
Zagnieść i odstawic do lodówki na 30 minut. Wylepić natłuszczona foremkę. Podpiec w piekarniku w temperaturze 200 st. c 20 minut, ostudzić.

Nadzienie
3 listki żelatyny lub 1 płaska łyzka żelatyny instant
250 g sera marscapone lub innego gotowego w pojemniku
175 g jogurtu naturalnego
100 g cukru (9 łyżek)
1 łyzka soku z cyryny
kilka kropel aromatu waniliowego
150 g malin

Maliny przetrzec prze sito, zagotować. Żelatynę namoczyć, odcisnąć i rozpuscic w musie malinowym, nie gotować. Cukier wymieszać z serem, az sie rozpusci.Po łyzce dodawać ser i mieszac w trakcie dodawania. Następnie dodac jogurt, aromat i sok z cytryny. Mase wylać na podpieczony spod, odstawić do stężenia do lodówki. Przybrac w dowolny sposób. Ja wykorzystałam bitta smietanę barwioną na różowo i maliny.

Przepis z książki "Kaffeekränychen" wyd. NGV

piątek, 24 marca 2017, karto_flana
Tagi: ciasto tarta

Polecane wpisy