Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Mazurek cytrynowy

To nic, że już po Świętach. Można go podać jako tartę :)

Na formę o średnicy 28 cm:

150 g mąki

30 g cukru pudru

125 g masła pokrojonego na kawałki

łyżka wody

krem:

skórka i miąż z 1 cytryny

1 łyżka cukru

100 g masła

100 g cukru pudru

200 g śmietany kremówki

Mąkę przeciać do dużej miski, dodać pozostałe składnki an spód i zagnieść ciasto. Uformoeać w kulkę, zawinąc w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 1 godzinę. Następnie rozwałkowac iw yłożyć natłuszczoną foremkę formujac wysoki brzeg. Piec w temperaturze 180 st C na złoty kolor ok. 20 minut, wystudzić.

Miąższ i skórkę otarta z cytryny zmiksowac z cukrem. Maslo ubijac na biąłą, puszystą mase przez 10 minut. Dodąc cukier puder i ucierac na gladko. Śmietanke lekko ogrząc do letniej temperatury, dodawac po lyżce do kremu ciagłe ucierając, na koniec dodac ucierając miązsz z cytryny, krem wylożyc na podpieczony spod i przybrac w dowolony sposób.

Przepis po zmianach z: "Kobieta i zycie" nr 4/2017

piątek, 21 kwietnia 2017, karto_flana

Polecane wpisy