Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Chleb z pokrzyw±

Cytuję przepis z bloga: http://zapachchleba.blogspot.de/2014/10/chleb-mieszany-z-pokrzywa-na-zakwasie.html

250 g zakwasu żytniego

150 g m±ki żytniej razowej

375 g m±ki pszennej chlebowej

375 g m±ki orkiszowej jasnej

10 g suszonej, rozdrobnionej pokrzywy

20 g nasion chia

550-580 g wody

3 łyżeczki soli

 

 

 

W przeddzień pieczenia od¶wieżyłam i rozmnożyłam zakwas.

Następnego dnia do zakwasu dodałam wodę, sól i nasiona chia. Wymieszałam wszystko dokładnie.

Pokrzywę rozdrobniłam w moĽdzierzu na drobne kawałki i przesiałam do mieszanki m±k. Wymieszałam i dodałam do zakwasu z dodatkami. Następnie przez 5 minut wyrabiałam ciasto robotem kuchennym z hakiem. Pozostawiłam ciasto na pół godziny i po tym czasie delikatnie wyrobiłam w celu odgazowania. Uformowałam bochenek i przełożyłam do metalowej formy. W formie chleb wyrastał około godziny w ciepłym miejscu. Chleb piekłam w piekarniku pocz±tkowo nagrzanym do temperatury 230 stopni przez 15 minut, a następnie w temperaturze opadaj±cej do 210 stopni przez następne 25 minut. Przed wyjęciem z piekarnika spryskałam powierzchnię chleba wod±. 

pi±tek, 12 maja 2017, karto_flana

Polecane wpisy

  • Sernik marcepanowy na migdałowym spodzie

    Z pewno¶ci± go pokochacie, tak, jak moja rodzina :) Na formę o ¶rednicy 28 cm. spód: 30 g m±ki 30 g m±ki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypt

  • Marchewkowa sałatka na ciepło

    Na sylwestrowe przyjęcie ;) Dla 4 osób: 500 g marchwi 150 g koziego sera 100 g suszonych pomidorów w oleju 1 dymka 3 łyżki oliwy od pomidorów 1 łyżeczka miodu 1

  • Brownie z dyni±

    Może zast±pić ¶wi±teczny piernik, je¶li dołożycie łyżeczkę przyprawy do piernika zamiast cynamonu. Na formę 20x20 cm 220 g m±ki 200 g cukru 1/4 łyżeczki soli 1

Komentarze
2017/05/13 19:25:10
Fantastyczny pomysł!