Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Chleb z pokrzyw±

Cytuję przepis z bloga: http://zapachchleba.blogspot.de/2014/10/chleb-mieszany-z-pokrzywa-na-zakwasie.html

250 g zakwasu żytniego

150 g m±ki żytniej razowej

375 g m±ki pszennej chlebowej

375 g m±ki orkiszowej jasnej

10 g suszonej, rozdrobnionej pokrzywy

20 g nasion chia

550-580 g wody

3 łyżeczki soli

 

 

 

W przeddzień pieczenia od¶wieżyłam i rozmnożyłam zakwas.

Następnego dnia do zakwasu dodałam wodę, sól i nasiona chia. Wymieszałam wszystko dokładnie.

Pokrzywę rozdrobniłam w moĽdzierzu na drobne kawałki i przesiałam do mieszanki m±k. Wymieszałam i dodałam do zakwasu z dodatkami. Następnie przez 5 minut wyrabiałam ciasto robotem kuchennym z hakiem. Pozostawiłam ciasto na pół godziny i po tym czasie delikatnie wyrobiłam w celu odgazowania. Uformowałam bochenek i przełożyłam do metalowej formy. W formie chleb wyrastał około godziny w ciepłym miejscu. Chleb piekłam w piekarniku pocz±tkowo nagrzanym do temperatury 230 stopni przez 15 minut, a następnie w temperaturze opadaj±cej do 210 stopni przez następne 25 minut. Przed wyjęciem z piekarnika spryskałam powierzchnię chleba wod±. 

pi±tek, 12 maja 2017, karto_flana

Polecane wpisy

  • Łódeczki (konkurs na potrawy dla dzieci)

    Chyba znowu bedzie troche przerwy na tym blogu, bo dok±ldnei za miesi±c mam przeprowadzkę. Jak sie uda to wpadne tu na chwilę :0 Pozostawiam was z lodzeczkami w

  • Ryż z pieczarkami

    Smakuje zupelnie solo, jak tez jako dodatek do obiadu. Propozycja do pieczarkowego tygodnia . Choć sie spóĽniłam o jedne dzień... ;) Dla 4 osób: 250 g ryżu 200

  • Mazurek cytrynowy

    To nic, że już po ¦więtach. Można go podać jako tartę :) Na formę o ¶rednicy 28 cm: 150 g m±ki 30 g cukru pudru 125 g masła pokrojonego na kawałki łyżka wody kr

Komentarze
2017/05/13 19:25:10
Fantastyczny pomysł!