Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Drożdżowe precelki na słodko

Jak co roku w okolicach Oktoberfest chciałabym przyblizyc wam nieco bawarska kuchnię.

Oto nasz przepis na 10 sztuk:

 

0,5 kg mąki

pół paczki drożdży (21 g)

50 g cukru

150 ml letniego mleka

150 g jogurtu naturalnego

75 g masła

szczypta soli

1 opakowanie cukru waniliowego

 

żółtko

 2 łyzki mleka

 cukier perlisty

 

Mąkę wsypać do miski, zrobić zagłębienie, wkruszyć drożdże, dodać mleko i cukier, wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut. Dodać jogurt, masło, sól i cukier waniliowy i zagnieść ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia do podwojenia objetości. Z ciasta lepić precelki, wykładac na blachę, smarowac żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypać cukrem perlistym. Piec w teperaturze 190 st C ok 20 minut.

 

Przepis z: "Backlust. Brot backen" nr 8/2013

 

I jeszcze zdjęcie z autentycznymi bawarskimi precelkami w tle :)

 

 

 

:) Ab in die Wiesen :)

niedziela, 17 września 2017, karto_flana

Polecane wpisy

Komentarze
2017/09/17 13:30:47
yumi, świetna przekąska w biegu :)