Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Chlebek bananowy/Bananenbrot/Bananabread WBD 2017

 

World Bread Day, October 16, 2017

W zasadzie to rodzaj ciasta, ale można przyjąć, ze to rodzaj słodkiego chleba. Upiekłam na Światowy dzień chleba.

Na formę keksową o boku 30 cm:

400 g bananów

1 łyzka soku z cytryny

4 jajka

150 g masła

150 g brązowego cukru

1/4 łyzeczki starego imbiru

1/4 łyzeczki cynamonu

150 g maki pszennej typu 450

200 g maki pszennej typu 1700

2łyzeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

100 g posiekanych orzechow włoskich

Foremke wysmarowac tłuszczem i posypać tartą bułką. Banany obrać, polać sokiem z cytryny i zmiksować. Białka jajek oddzielić ozółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać żółtka, imbir i cynamon i ubijąc dalej. Makę wymieszac z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodac do masy jajecznej wraz z bananami i wymieszać  Na koniec dodac orzechy  i białka, lekko wymeiszać. Wstawić do nagrzanego piekarnika w temperaturze 170 st C piec 50/60 minut. Pod koniec pieczenia sprwadzić aptyczckiem czy chlebek jest upieczony w środku.

Przepis z: "Backen im Fruehling, Die neue Frau" nr 1/2012

poniedziałek, 16 października 2017, karto_flana
Tagi: chleb ciasto

Polecane wpisy