Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Ziemniaki zapiekane z jajkiem i szynką

Zimą smakują nam różne zapiekanki :)

Dla 4 osob:

1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach

100 g gotowanej szynki

sól, mielony biały pieprz

150 ml kwasnej smietany

2 jajka

150 g parmezanu lub innego twardego sera

2 cebule

olej

Cebule obrac i posiekać w piórka, zeszklić na oleju.

Wystudzone ziemniaki obrać i pokroic w plastry. naczynie do zapiekania wysmarowąć masłem. Szynke pokroić w kosteczkę. W naczyniu układać warstwowo ziemniaki, cebulę i szynke. Ostatnią warstwa mają być ziemniaki. Każdą warstwę ziemniakow posolić i popierzyć. Całość zalać śmeitaną rozbełtana z jajkami. Zapiekac w temperaturzez 180 st C. 20 minut. Pod koniec posypać startym serem i zapiec na złoto. (W wersji na zdjęciu zrezygnowalismy z sera)

czwartek, 30 listopada 2017, karto_flana
Tagi: zapiekanka

Polecane wpisy

Komentarze
2017/12/03 21:56:35
Lubię takie proste przepisy :)
Patrząc na zdjęcia robię się głodna...