Przepis z: https://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/piernik-litewski

Składniki:

  • 15 dag m±ki pszennej
  • 15 dag m±ki żytniej
  • 15 dag masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka ma¶lanki
  • 25 dag miodu
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 25 dag bakalii

Jajka ubić z cukrem. Miód rozpu¶cić z cukrem, wystudzić. Dodać ubite jajka, bakalie, przyprawę do piernika.  Mieszaj±c wlewać ma¶lankę i i partiami dosypywać m±kę z sod±. Masę przełożyć do przygotowanej formy o boku 20 cm i piec około 50 min. w temperaturze 170 stopni. Wystudzić, i oblać polew±.

Mój był bez bakalii.

IMG_1906

IMG_1904

Przepis uczestniczy w akcji: Festiwal pierniczków.