Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Śledzie na pomarańczowo

W okolicach Świąt Bożego Narodzenia lubię wypróbowywać nowe wersje śledzi. Te były pyszne!

IMG_2420

IMG_2421

Dla 4 osób:

200 g mocno pomarańczowej dyni np. hokkaido

3 łyżki oleju lnianego

1 zgnieciona suszona czuszka lub ewentualnie zmielona ostra papryka suszona

2 łyżki miodu

1 garść posiekanych orzechów włoskich

1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej

300 g filetów ze sledzia

3 upieczone i obrane ze skórki pomarańczowe papryki

sok z cytyny

sól

Dynię pociąć za pomocą obieraczki do ziemniaków na cienkie paski. Wymieszać z solą, czuszką, miodem i sokiem z cytryny. Dodać olej. Wymieszać i odstawić na 30 minut. Po tym czasie dodać posiekaną paprykę, orzechy i skórkę pomarańczową. Wymieszać z pokrojonymi na kawałki śledziami. Odstawić do lodówki na 30 minut. Podawać z gorącymi ziemniakami podsmażonymi w plastrach i z dodatkiem 1 łyżki gęstego jogurtu lub kwaśnej śmietany.

wtorek, 19 grudnia 2017, karto_flana
Tagi: ryba

Polecane wpisy