Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne rondel
Blog > Komentarze do wpisu
Sernik marcepanowy na migdałowym spodzie

 

Z pewno¶ci± go pokochacie, tak, jak moja rodzina :)

Na formę o ¶rednicy 28 cm.

spód:

30 g m±ki

30 g m±ki ziemniaczanej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

 3 jajka

90 g cukru

60 ml oranżady wi¶niowej

skórka otarta z pomarańczy

100 g mielonych migdałów

masa serowa:

800 g kremowego serka 

200 g surowej masy migdałowej

150 g cukru

4 jajka

200 g kwa¶nej ¶mietany

1 łyżka m±ki ziemniaczanej

Spód: Wymieszać obie m±ki, sól i proszek do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka ubijać na puszyst± masę przez 3 minuty, dodawać stopniowo 70 g cukru. Ubijać przez kolejne 5 minut. Dodać oranżadę i skórkę z pomarańczy. Dodać wymieszane m±ki, lekko wymieszać, dodać mielone migdały, lekko wymieszać. Białka ubić na sztywn± pianę z pozostałym cukrem i dodać do masy, lekko wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej foremki, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180st. C (z termoobiegiem- 160st.) aż ciasto będzie jasnobr±zowe i pod naciskiem palca powstanie tylko lekkie wgłębienie. 

Ser włożyć do miski, dodać starty na tarce marcepan, ubić mikserem, aż się poł±cz±. Dodać cukier, jajka, ¶mietanę i m±kę ziemniaczan±. Wszystko wymieszać i przelać na wystudzony spód

Formę owin±ć kilkakrotnie foli± aluminiow±, na blachę nalać wodę i wstawić do niej formę z ciastem. Piec 60 minut, ewentualnie dolewać wodę. Wystudzić.

Przepis z: "Landbaeckrei" nr 1/2018

pi±tek, 12 stycznia 2018, karto_flana
Tagi: ciasto ser

Polecane wpisy

Komentarze
2018/01/18 08:16:53
Ale pysznie wygl±da, uwielbiam serniki. Pozdrawiam