Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Wielkanocny baranek z ciasta drożdżowego

IMG_0198

Już zaczynam przygotowania do Świąt.

Na dwie barankowe foremki.
400 g mąki
1 opakowanie suszonych drożdży (7 g- odpowiada połowie paczki świeżych drożdży)
skórka otarta z pomarańczy
100 g cukru
szczypta soli
200 ml letniego mleka
3 jajka
120 g masła
do dekoracji: cukier puder i dwie rodzynki na każdego baranka
W misce wymieszać mąkę, sól, suszone drożdże, cukier i skórkę otartą z pomarańczy. Dodać letnie mleko, rozpuszczone, przestudzone masło i jajka. Zagnieść elastyczne ciasto (może być naprawdę dość wilgotne). Przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut. W tym czasie wysmarować foremki i wysypać mąką. Napełnić ciastem mniej więcej do połowy i odstawić ponownie do wyrośnięcia na 15 minut. Wstawić do gorącego piekarnika (175 st. C) i piec ok 30 minut. Ostrożnie wyjąć z foremek i obsypać cukrem pudrem, a z rodzynek zrobić oczy baranka.
niedziela, 11 marca 2018, karto_flana

Polecane wpisy

  • Polędwiczki wieprzowe w sosie żurawinowym

    Nieco zimowe klimaty ;) Dla 4 osób: 2 czerwone cebule 5 gałązek tymianku lub łyżka suszonego 400 g polędwiczki wieprzowej 2 łyżki oleju 200 g żurawiny w słoiku

  • Sałatka piknikowa

    Sałatka na niedzielny piknik ozdobiona przez moje dzieci. Dla 4 osób: 1/2 średniej kapusty pekińskiej 4 jajka wiejskie 3/4 szkl. groszku konserwowego 1 papry

  • Papryka nadziewana mięsem i ryżem

    Powoli rusza sezon na paprykę i pomidory aby we wrześniu osiągnąć apogeum. 6 papryk czerwonych (u mnie podłużne) 0,5 kg mięsa mielonego 100 g białego ryżu ʌ