Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne rondel
Blog > Komentarze do wpisu
Wielkanocny baranek z ciasta drożdżowego

IMG_0198

Już zaczynam przygotowania do Świąt.

Na dwie barankowe foremki.
400 g mąki
1 opakowanie suszonych drożdży (7 g- odpowiada połowie paczki świeżych drożdży)
skórka otarta z pomarańczy
100 g cukru
szczypta soli
200 ml letniego mleka
3 jajka
120 g masła
do dekoracji: cukier puder i dwie rodzynki na każdego baranka
W misce wymieszać mąkę, sól, suszone drożdże, cukier i skórkę otartą z pomarańczy. Dodać letnie mleko, rozpuszczone, przestudzone masło i jajka. Zagnieść elastyczne ciasto (może być naprawdę dość wilgotne). Przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut. W tym czasie wysmarować foremki i wysypać mąką. Napełnić ciastem mniej więcej do połowy i odstawić ponownie do wyrośnięcia na 15 minut. Wstawić do gorącego piekarnika (175 st. C) i piec ok 30 minut. Ostrożnie wyjąć z foremek i obsypać cukrem pudrem, a z rodzynek zrobić oczy baranka.
niedziela, 11 marca 2018, karto_flana

Polecane wpisy

  • Pieczeń rzymska z pieczarkami

    Na postawie przepisu: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/pieczen-rzymska-z-papryka-i-pieczarkami Pieczarki rozłożyłam na mięsie, a następnie zawinęłam w ro

  • Surówka z kalarepy z rodzynkami

    Na początek roku coś smacznego i zdrowego. Kalarepa – 2 szt Jabłka – 3 szt Ziarna słoneczniku – 1 łyżka Rodzynki – 1 łyżka Jogurt na

  • Sałatka makaronowa babuni

    Może przepis przyda się komuś na sylwestrowy bufet? Dla 4 osób 200 g makaronu np. świderki 200 g mrożonego groszku 1 łyżka oleju 2 jajka ugotowane na twardo 1 ł