Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Wielkanocny baranek z ciasta drożdżowego

IMG_0198

Już zaczynam przygotowania do Świąt.

Na dwie barankowe foremki.
400 g mąki
1 opakowanie suszonych drożdży (7 g- odpowiada połowie paczki świeżych drożdży)
skórka otarta z pomarańczy
100 g cukru
szczypta soli
200 ml letniego mleka
3 jajka
120 g masła
do dekoracji: cukier puder i dwie rodzynki na każdego baranka
W misce wymieszać mąkę, sól, suszone drożdże, cukier i skórkę otartą z pomarańczy. Dodać letnie mleko, rozpuszczone, przestudzone masło i jajka. Zagnieść elastyczne ciasto (może być naprawdę dość wilgotne). Przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut. W tym czasie wysmarować foremki i wysypać mąką. Napełnić ciastem mniej więcej do połowy i odstawić ponownie do wyrośnięcia na 15 minut. Wstawić do gorącego piekarnika (175 st. C) i piec ok 30 minut. Ostrożnie wyjąć z foremek i obsypać cukrem pudrem, a z rodzynek zrobić oczy baranka.
niedziela, 11 marca 2018, karto_flana

Polecane wpisy

  • Risotto ze szpinakiem i krewetkami

    Zapraszam na wiosenny zielony szpinak :) Dla 4 osób: 1 cebula 3 ząbki czosnku olej 60 g masła 300 g ryżu na risotto 150 ml białego wytrawn1ego wina 1 l bulionu

  • Zebra

    Dzisiaj zapraszam na klasyk, czyli zebrę, przystrojoną, jak urodzinowy tort. Prawda, ze to ciekawy pomysł? Przepis z Mirabelkowego bloga 2,5 szklanki mąki (325

  • Wielkanocne "puchate" ciasteczka

    Przepis z jednej z niemieckich stron internetowych. Mogą ozdobić świąteczny stół. Na 20 sztuk: 200 g twarożku zmielonego 50 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowe