Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne rondel
Blog > Komentarze do wpisu
Wielkanocny baranek z ciasta drożdżowego

IMG_0198

Już zaczynam przygotowania do Świąt.

Na dwie barankowe foremki.
400 g mąki
1 opakowanie suszonych drożdży (7 g- odpowiada połowie paczki świeżych drożdży)
skórka otarta z pomarańczy
100 g cukru
szczypta soli
200 ml letniego mleka
3 jajka
120 g masła
do dekoracji: cukier puder i dwie rodzynki na każdego baranka
W misce wymieszać mąkę, sól, suszone drożdże, cukier i skórkę otartą z pomarańczy. Dodać letnie mleko, rozpuszczone, przestudzone masło i jajka. Zagnieść elastyczne ciasto (może być naprawdę dość wilgotne). Przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut. W tym czasie wysmarować foremki i wysypać mąką. Napełnić ciastem mniej więcej do połowy i odstawić ponownie do wyrośnięcia na 15 minut. Wstawić do gorącego piekarnika (175 st. C) i piec ok 30 minut. Ostrożnie wyjąć z foremek i obsypać cukrem pudrem, a z rodzynek zrobić oczy baranka.
niedziela, 11 marca 2018, karto_flana

Polecane wpisy

  • Słodkie bułki z mielonymi migdałami

    Na 12 sztuk: 800 g mąki 200 g mielonych migdałów 42 g świeżych drożdży 400 ml letniego mleka 2 łyżeczki cukru waniliowego 100 g cukru 3 jajka 100 g miękkiego ma

  • Sałata z jajkami

    Dziś naprawdę bardzo prosto- łapmy witaminy na jesień. Dla 4 osób główka sałaty 2 szalotki 2 pomidory 3 gotowane jajka pęczek szczypiorku Sałatę umyć, osuszyć,

  • Kapusta z jabłkami

    Porcja jesiennych witamin. Dla 4 osób: 800 g świeżej kapusty 1 spora cebula 2 łyżki smalcu 100 ml czerwonego wina 400 g kwaśnych jabłek liść laurowy, goździk cu