Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne rondel
Blog > Komentarze do wpisu
Cykoria zapiekana z pieczarkami

 

Dla 4 osób:

  • 2 duże cykorie
  • 40 dag pieczarek
  • 4 plastry szynki
  • cebula
  • z±bek czosnku
  • łyżeczka tymianku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • sok z 1 pomarańczy
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 łyżki cukru
  • sól, pieprz
  • 
  1. Pieczarki umyć i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i poddusić na ma¶le, dodać tymianek i pieczarki. Tak długo dusić, aż sos z pieczarek odparuje. Przyprawić sol± i pieprzem, dodać natkę i tart± bułkę.
  2. Cykorie opłukać, przekroić wzdłuż na pół, wykroić gł±b. Wino wymieszać z sokiem z cytryny i pomarańczy, zagrzać, dodać cukier. Do gotuj±cego się sosu włożyć połówki cykorii na 2 min.
  3. Cykorie os±czyć, poukładać w żaroodpornej formie, napełnić farszem pieczarkowym, zawin±ć w plastry szynki, zalać sosem winnym. Piec 10–15 minut w temp. 180°C.

Przepis na podstawie: https://www.mojegotowanie.pl/przepis/cykoria-faszerowana-pieczarkami

czwartek, 28 czerwca 2018, karto_flana

Polecane wpisy

  • Szwedzki biszkopt z jabłkami

    Polecam :) 7 jabłek sok z cytryny 4 jajka 325 g cukru 120 g masła 125 ml mleka 300 g m±ki 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu cukier pud

  • Drożdżowe rogaliki topielce

    Składniki: 500 g m±ki 250 g masła 50 g drożdży 2 jajka 2 łyżki kwa¶nej ¶mietany 2 łyżki cukru waniliowego M±kę przesiać, posiekać z masłem, dodać drożdże rozpus

  • Słodkie bułki z mielonymi migdałami

    Na 12 sztuk: 800 g m±ki 200 g mielonych migdałów 42 g ¶wieżych drożdży 400 ml letniego mleka 2 łyżeczki cukru waniliowego 100 g cukru 3 jajka 100 g miękkiego ma