Polowo, ogrodniczo, kuchennie
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów World Bread Day 2016 (October 16) Raise Awareness! Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne rondel
Blog > Komentarze do wpisu
Cykoria zapiekana z pieczarkami

 

Dla 4 osób:

  • 2 duże cykorie
  • 40 dag pieczarek
  • 4 plastry szynki
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka tymianku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • sok z 1 pomarańczy
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 łyżki cukru
  • sól, pieprz
  • 
  1. Pieczarki umyć i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i poddusić na maśle, dodać tymianek i pieczarki. Tak długo dusić, aż sos z pieczarek odparuje. Przyprawić solą i pieprzem, dodać natkę i tartą bułkę.
  2. Cykorie opłukać, przekroić wzdłuż na pół, wykroić głąb. Wino wymieszać z sokiem z cytryny i pomarańczy, zagrzać, dodać cukier. Do gotującego się sosu włożyć połówki cykorii na 2 min.
  3. Cykorie osączyć, poukładać w żaroodpornej formie, napełnić farszem pieczarkowym, zawinąć w plastry szynki, zalać sosem winnym. Piec 10–15 minut w temp. 180°C.

Przepis na podstawie: https://www.mojegotowanie.pl/przepis/cykoria-faszerowana-pieczarkami

czwartek, 28 czerwca 2018, karto_flana

Polecane wpisy

  • Placek ucierany ze śliwkami

    Sezon na śliwki w pełni :) Na formę o średnicy 24 cm: 175 g margaryny skórka otarta z 1 cytryny 175 g cukru 2 jajka 200 g mąki 1 płaska łyżeczka proszku do piec

  • Dynia marynowana

    Czy lubicie marynowaną dynię? Ja wprost uwielbiam ten słodko-kwaśny smak! 2-2,5 kg dyni 06 kg cukru 1 szkl. octu 10% 1 l wody (wzięłam więcej) kilka goździków.

  • Kapusta duszona z kminkiem

    Kapusta: 1 Główka białej kapusty (mała, bez głąba i zewnętrznych, zepsutych liści, poszatkowana) 1 jabłko (duże, obrane, pokrojone w kostkę lub cienkie plastry)